Brza i zdrava hrana,recepti

utorak, 23. siječnja 2018.

Bundeva - zimska doza imuniteta i vitkosti - Recepti od bundeve

Bundeva - zimska doza imuniteta i vitkosti

Nekoć davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima.

Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu.

Ondje su je predstavili doseljenicima, kojima je također postala važan dio prehrane i nezaobilazan dio blagdanskog stola za Dan zahvalnosti.

Smatra se da ju je u Europu donio Kolumbo, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku.

Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.


Sastav i ljekovitost bundeve

Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena.

Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.

Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo.



Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva.

Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom.

Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje.

Ova namirnica pomaže smanjiti kolesterol u krvi.  Oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.

Žlica soka bundeve dnevno zaštitit će vas od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate.

Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu. Bundeva ne samo da njeguje i hrani kožu, nego ju i štiti od raka - pokazuju najnovija istraživanja.

Bundevu možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, juhe, kolače i sokove.

Uz nju pristaju začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.


Bundevine sjemenke

Bundeva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda nego i zbog sjemenki.

Sjemenke bundeve bogate su kvalitetnim proteinima i mastima. Obiluju i aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom i selenom.

Imaju visok udio kalorija, čak 559 na 100 grama.

Zato ih je preporučljivo kupiti neočišćene, tako da se zabavljate s čišćenjem i pritom ne pojedete previše.

Zbog prehrambenih vlakana preporučuju se u prehrani svih skupina ljudi, bez obzira na spol i dob, da bi se održavala i osiguravala pravilna peristaltika crijeva i provodila djelotvorna detoksikacija organizma.

Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to snizuju kolesterol i poboljšavaju pamćenje.

Možete ih jesti sirove, koristiti u pripremi namaza ili dodavati u kruh, variva, kolačiće i složence.

Sjemenke dokazano pomažu kod povećane prostate i olakšavaju mokrenje.

U Bugarskoj, Rumunjskoj, Turskoj i Ukrajini stope bolesti prostate su niske, jer tamo su bundevine sjemenke dio svakodnevne prehrane.


Bučino ulje

Od sjemenki bundeve se pravi bučino ulje - jedno od najhranjivijih vrsta ulja. Ono je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i sterola.

Ulje sjemenki bundeve djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitetu spermija i zdravlje kože, jača imunitet, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone.

Poznato je i po blagotvornom djelovanju na prostatu.

Ulje sjemenki bundeve obično se koristi u pripremi salata, ali može se dodavati u juhe i shakeove.

I sjemenke i ulje poznato su sredstvo narodne medicine za tjeranje glista i drugih crijevnih parazita.


Recepti od bundeve

Meksički umak od buneve

Sastojci

1 cijela sušena ljuta paprika
1 žličica sjemenki kumina
1 šalica sirovih sjemenki bundeve
2 velike rajčice
pola bijelog luka
3 češnja češnjaka
2 mlada luka
2 chilli papričice
1 žličica sušenog origana
mala šaka korijandera
sol i papar

Popržite ljutu papriku na tavi, ugasite vatru, zalijte sa šalicom kipuće vode te ostavite oko 15 minuta.

Pržite sjemenke kumina dvije do tri minute pa ih stavite sa strane. Zatim pržite sjemenke bundeve oko pet minuta i njih ostavite da se malo ohlade.

Tako pojedinačno popecite chillije, mladi luk, češnjak i rajčice. Kada omekšaju i malo posmeđe, gotovi su. Izmiješajte sve navedene sastojke sa šalicom vode u kojoj se kuhala paprika.

Po potrebi dodajte još vode, posolite i popaprite po želji. Umak poslužite s rižom i jelom od povrća.


Pire od jabuka i bundeve

Sastojci

žlica sušenih brusnica (za ukrašavanje)
pola očišćene slatke bundeve
pola kile jabuka
2 žličice ribane korice limuna
četvrt šalice maslaca
žličica soli
pola žličice papra

Namočite brusnice u vreloj vodi. Jabuke i bundevu na papiru za pečenje stavite peći na 200 stupnjeva. Pecite cca 40 minuta, dok ne omekšaju.

Pustite da se ohladi. Izmiksajte s ostalim sastojcima i pospite brusnicama.


Pikantna juha od bundeve

Sastojci

pola šalice kuhane bundeve
3 šalice povrtnog temeljca
1 srednja nasjeckana mrkva
1 bijeli nasjeckani luk
ljuta paprika, prah đumbira, sol, papar
2 češnja češnjaka
sjemenke i ulje bundeve

Pirjajte luk i češnjak tri do četiri minute, dodajte mu mrkvu i pirjajte još pet minuta. Ubacite bundevu, začine i temeljac.

Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri  20 do 30 minuta, sve dok se mrkva ne skuha. Za to vrijeme u pećnici  očišćene sjemenke bundeve.

Prije serviranja pospite s tostiranim sjemenkama i poškropite s par kapi ulja sjemenki bundeve.

Nema komentara:

Objavi komentar