Brza i zdrava hrana,recepti

subota, 12. siječnja 2019.

Univerzalni lijek za sve vrste upala - Ječam

siječnja 12, 2019
Ječam

Ječam (lat. Hordeum Vulgare), poznat i kao ričet, geršl i kaša, mnoge će danas asocirati prvo na  - pripremu piva. 

No ova jednogodišnja biljka iz porodice trava jedna je od najstarijih žitarica Europe i ima dugu i važnu povijest. 

Sijao se još u kameno doba i jelima davao hrskavu notu. 

Slavni gladijatori nosili su naziv Hordearii, «jedači ječma», jer im je on bio glavni obrok u pripremama za naporne borbe. 

U Vedama se ječam i riža spominju kao „dva besmrtna nebeska sina“. 

Ječam uspijeva u hladnijim krajevima i zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica u svijetu. 

Razlog je njegova široka upotreba u proizvodnju kruha, slada, piva, alkoholnih pića,  kavovina, stočne hrane i drugih namirnica.


Bogatstvo vitamina i minerala

U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije. Obiluje nezasićenim masnim kiselinama. 

Sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E i veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama). 

Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. 

Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona.

Ujedno, vitamin B5 može pomoći kod zacjeljivanja rana i ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa.


Potiče probavu i čisti organizam

Ječam ima mnogo ljekovitih primjena u oralnom i lokalnom liječenju.

Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana. 

Pospješuje probavu i održava ravnotežu crijevne flore.

Slovi kao namirnica koja grije organizam tijekom zimskog perioda, ali i pomaže njegovom čišćenju u proljeće.


Smanjuje kolesterol

Nizozemski istraživači su otkrili da ječam sadrži do 35% nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi - više nego bilo koja druga žitarica. 

Američka agencija za hranu i lijekove ga je i službeno odobrila  kao namirnicu bogatu topivim vlaknima koja umanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Bogat je izvor niacina, što dodatno štiti srce i krvne žile.


Štiti od raka dojke i prostate

Njemački istraživači otkrili su da ječam smanjuje rizik od karcinoma, zahvaljujući fitonutrijentima zvanima lignani. 

Rezultati studije ukazuju kako su žene koje su prije menopauze jele hranu bogatu lignanima smanjile rizik za dobivanje raka dojke za nevjerojatnih 62 posto. 

Od ječma koristi imaju i muškarci – redovita konzumacija namirnica bogatih lignanima smanjuje rizik za dobivanje raka prostate za 82 posto, pokazale su studije.


Ječmena voda – univerzalni lijek za sve vrste upala

Ječmena voda poznati je narodni lijek za sve vrste upala. 

Može se piti kod upala dišnog, probavnog ili mokraćnog sustava. 

Poznato je sredstvo za ublažavanje mučnine i povraćanja.

Jednu čajnu žličicu očišćenog ječma (bez ljuske) stavite u litru hladne vode. Pustite da zakuha i ostavite na jakoj vatri još deset minuta. 

(Po mogućnosti, koristite prirodnu izvorsku vodu). 

Procijedite uz pomoć gaze i pijte toplo, dva puta dnevno. 

Ječmena sluz koja ostane nakon kuhanja vrijedna je dijetalna hrana koja pomaže kod problema s probavom i bolovima u želucu. 

Za ublažavanje upale grla, toploj ječmenoj vodi možete dodati žličicu meda i sok od jednog limuna.

Dodate li u ječmenu vodu žličicu himalajske soli, dobili ste izvrsno sredstvo za grgljanje i ispiranje grla.


Mlado lišće ječma – namirnica za pomlađivanje organizma

Mlado lišće ječma posebno je vrijedan lijek za detoksikaciju organizma. 

Smanjuje razinu šećera u krvi,  kolesterol te pomaže pri sprječavanju pojave ateroskleroze. 

Usporava starenje i potiče obnovu organizma. 

Obiluje antioksidansima te vitaminom E koji je jako važan za jačanje imunološkog sustava. 


Pomoć kod bora

Od ječma možete napraviti hranjivu, prirodnu masku za njegu lica i ublažavanje bora. 

U litri vode kuhajte dvadeset  grama ječmenog zrnja, dok sasvim ne omekša. Potom ga  izgnječite u kašu i dobro protisnite kroz gazu. 

Dobivenu kašu koristite kao masku za lice. 

Držite na licu 20 minuta. Zatim uklonite i na lice stavite obloge od procijeđene tekućine, na 10-ak minuta. 

U isto vrijeme, popijte čašu toplog čaja od ječma (tekućine koja vam je ostala). 

Za idealne rezultate, postupak ponovite tri puta tjedno.

Obloge od kuhanog ječma možete stavljati i za ublažavanje bolova na zglobovima.


Redovito konzumiranje ječma:

snižava kolesterol 
štiti od raka 
sprječava nagle promjene glukoze u krvi
daje organizmu velike količine prirodnog vitamina E
liječi upale 
čisti organizam
pomlađuje, čisti i štiti kožu od starenja 
pomaže pri mršavljenju 

Ječam u kulinarstvu

Ovu žitaricu možete pripremiti na razne načine: u varivima, možete ga pirjati, pripremati kao rižoto, začiniti kao salatu.

Ječam možete kombinirati ga s grahom, mahunama, porilukom, povrćem, kiselim kupusom, repom ili gljivama.

Za poznatu ječmenu kašu koristite ječam i vodu u omjeru 1:3 i kuhajte ga sat vremena. 

Prženo i samljeveno zrno ječma odlična je zamjena za kavu. 

Ječmenim brašnom možete zamijeniti dio brašna za kolače, kruh i peciva.


Salata od ječma i graha

Sastojci:

200 grama kuhanog ječma
300 grama kuhanog graha
narezani kiseli krastavci
kuhani kukuruz
1 glavica crvenog luka 
začini – sol, papar
maslinovo ulje
jabučni ocat 
Pomiješajte sve sastojke i začinite po želji. Dobar tek!



izvor-alternativazavas

petak, 14. prosinca 2018.

Čaj od kumina, koromača i korijandra za bolju probavu i gubitak kilograma

prosinca 14, 2018


Čaj od kumina, korijandra i koromača u ayurvedi se već dugo koristi kao izvrsna pomoć kod probavnih smetnji poput nadutosti i loše probave.

No to su samo neke od dobrobiti ovog moćnog biljnog trojca. 

Ovaj čaj pomaže i kod gubitka masnog tkiva, ima detox učinak te djeluje protiv depresije. 

Iako čaj ima malo neobičan okus, vrlo je ljekovit i zdrav. Mogu ga koristiti dojilje i djeca. 

Za pripremu čaja trebat će vam cijele sušene sjemenke korijandra, koromača i kumina koje je najbolje samljeti neposredno prije same pripreme čaja.

Za dodatni okus, dodajte malo cimeta i sirovog meda te iscijedite malo svježeg soka od limete ili limuna. 


Moćan biljni trojac za probavu i vitkost

1. Korijandar (lat. Coriandrum sativum)


Začinska biljka korijandar ima snažan detoks učinak. Sjemenke ove biljke tisućama godina koriste se u zemljama Azije i Mediterana. 

Poznato je od davnina da ovaj začin potiče probavu i djeluje protiv konstipacije, a usto ublažava tjeskobu.

Primjenjuje se i za dišne i urinarne tegobe te kod poremećaja živčanog sustava. 

Osim što potiče eliminaciju otrova iz organizma, korijandar ubrzava metabolizam, stoga je odlična pomoć za mršavljenje.


2. Koromač (lat. Foenicum vulgare)


Koromač, komorač ili slatki kopar spada među najstarije poznate ljekovite biljke.

Još su drevni Egipćani, Kinezi, Grci i Rimljani poznavali njegove dobrobiti te su ga koristili kod raznih oboljenja - od plućnih i želučanih tegoba pa sve do ugriza otrovnih škorpiona, kao i za pomoć kod gubitka kilograma. 

Ova samonikla i aromatična biljka djeluje karminativno (protiv nadutosti i drugih probavnih tegoba), te kao spazmolitik (protiv grčeva u probavnom sustavu). 

Koromač je odličan i za dojilje jer potiče laktaciju.


3. Kumin (lat. Cuminum cyminum)


Ovaj začin, koji potječe iz Egipta, ima dugu povijest primjene.

Odličan je izvor željeza i mangana te se smatra izvrsnim  sredstvom za zdravlje ženskog reproduktivnog sustava. 

U Indiji se tisućama godina koristi kao tradicionalni začin koji je osobito dobar za probavne smetnje (kumin se na sanskrtu naziva jeera, što znači „onaj koji je dobar za probavu“).

Kumin je dobar saveznik na putu do vitke linije: osim što ubrzava metabolizam, sadrži i obilje fitosterola, koji smanjuje apsorpciju lošeg kolesterola. Na taj način potiče mršavljenje i gubitak masnog tkiva.


Recept: Čaj od kumina, koromača i korijandra

Sastojci:

• ½ žličice sušenih sjemenki koromača
• ½ žličice sušenih sjemenki korijandra
• ¼ ili ½ žličice sušenih sjemenki kumina
• malo cimeta, đumbira i meda (po želji)

Priprema:

Sameljite sjemenke tako da dobijete fini prah – za to možete upotrijebiti mlinac za kavu ili mužar. Za čaj možete koristiti i već mljevene začine, no ovaj način pripreme je zdraviji.  

U manji lonac stavite prah od sjemenki te dodajte 3 šalice vode pa sve zakuhajte. U čaj možete dodati malo cimeta ili đumbira. Ostavite da lagano vrije na vatri oko 5 minuta. 

Procijedite čaj kroz gusto cjedilo. Kad se malo ohladi, po želji dodajte malo meda. 

Dodatni savjet: za najbolji okus čaja, sjemenke možete prije mljevenja staviti na papir za pečenje pa ih 5-8 minuta zapeći u pećnici na 170 stupnjeva.

Čaj uvijek pijte svježe pripremljen (možete ga u malim gutljajima pijuckati i tijekom dana, primjerice uz obroke).   

Čaj možete piti i u večernjim satima jer ima opuštajući učinak ili prije obavljanja radnih zadataka jer poboljšava koncentraciju. 


Dobrobiti 3K čaja (kumin, koromač, korijandar):

poboljšava probavu
smanjuje nadutost, plinove i grčeve
potiče gubitak masnog tkiva i mršavljenje
potiče laktaciju kod dojilja
smanjuje kolike i grčeve kod novorođenčadi
potiče eliminaciju toksina iz organizma
ima umirujući učinak
smanjuje tjeskobu 

Napomena: Ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama jer sadrži komorač.




izvor-alternativazavas

Što biste sve trebali znati o pasteriziranom mlijeku

prosinca 14, 2018


„Pij mlijeko za zdrave kosti!“ Koliko smo to samo puta čuli u djetinjstvu!

Odrastali smo u uvjerenju da je mlijeko zdravo i da nam je ono prijeko potrebno za rast i razvoj.

No vrijedi li to i za pasterizirano mlijeko, kojeg su prepune police supermarketa?  

Mediji su nas oduvijek upozoravali na opasnosti konzumacije sirovog mlijeka, koje nije prošlo nikakav industrijski proces obrade. 

S druge strane, pasterizirano mlijeko predstavljeno nam je kao “sigurni proizvod“ koji nas štiti od bakterija i mogućih bolesti koje one uzrokuju.

No pritom su nam prešutjeli brojne zabrinjavajuće činjenice, poput one da opterećuje gušteraču, utječe na razinu inzulina i da naše kosti čini još krhkijima.  

Zar nije neobično to što današnji čovjek, koji najčešće koristi upravo pasterizirano mlijeko i proizvode dobivene od njega, sve više obolijeva od osteoporoze, raka i drugih kroničnih oboljenja?! 

U nastavku doznajte što je to uopće pasterizacija (i sterilizacija) te koje vam opasnosti donosi.

Otkrivamo vam i razloge zbog kojih biste prednost uvijek trebali dati – sirovom organskom mlijeku!


Što je uopće pasterizacija? 

Riječ je o postupku zagrijavanja tekućine na određenu temperaturu kako bi se u njoj uništile štetne bakterije i tako spriječile bolesti kod čovjeka.

Pasterizaciju je otkrio francuski kemičar Louis Pasteur, po kojem je ona i nazvana. 

Pasterizacija mlijeka uvedena je u drugoj polovici 19. st., i to zbog prisutnosti bacila tuberkuloze, koje je trebalo uništiti. 

U to vrijeme primjenjivala se tzv. niska pasterizacija - mlijeko se zagrijavalo na 62 Celzijeva stupnja tijekom 30 minuta, a danas se provodi visoka pasterizacija, a to znači da se mlijeko zagrijava na 72 Celzijeva stupnja tijekom 15 sekundi.

Iako takve visoke temperature mogu uništiti opasne bakterije poput E. coli, nažalost pritom nestaju i one korisne, dobre bakterije.  


Svježe i trajno mlijeko – koja je razlika

Na policama supermarketa nećete naći sirovo mlijeko, nego samo tzv. svježe i trajno mlijeko. 

Svježe i polutrajno mlijeko: dobiva se procesom pasterizacije (zagrijava se na 72 stupnja) te ima kratak rok trajnosti, najviše nekoliko dana i treba se čuvati u hladnjaku. 

Trajno mlijeko tijekom industrijske proizvodnje izlaže se kratko vrlo visokim temperaturama – do 140 stupnjeva. Taj se postupak naziva UHT ili sterilizacija. 

Iako su u tom „mlijeku“ uništeni svi patogeni organizmi, uništene su i sve njegove hranjive vrijednosti.

Ono može trajati čak do 90 dana na sobnoj temperaturi! Riječ je zapravo o potpuno sterilnom mlijeku, koje neki nazivaju i „spaljenim mlijekom“.   


Što biste trebali znati o pasteriziranom (i steriliziranom) mlijeku

1. U njemu je uništena većina nutrijenata

Pasterizacijom se znatno smanjuju nutritivne vrijednosti mlijeka.

U pasteriziranom mlijeku uništen je veći dio vitamina (vitamini B6 i B12, tiamin, folna kiselina, vitamini C i D) i minerala!

Isto tako, pasterizacijom se mijenja i kemijska struktura vitamina te ih vaš organizam u takvom obliku teško apsorbira.   

Svi ti vitamini u sirovom mlijeku su netaknuti. Popijete li, primjerice, šalicu (2,36 dl) sirovog, nepasteriziranog mlijeka, opskrbit ćete organizam s 10 posto dnevno preporučene količine vitamina A. 

Također, jedna šalica sirovog, nepasteriziranog mlijeka, sadrži oko 6 grama zdravih masnoća, 12 grama ugljikohidrata, 9 grama bjelančevina te vaš organizam opskrbljuje s 30 posto dnevno preporučene količine kalcija.

Svih tih nutrijenata u pasteriziranom mlijeku gotovo da i nema. 

Osim toga, jeste li primijetili koliko je sirovo mlijeko bogatije okusom nego ono pasterizirano? 

Taj puni, bogati okus dolazi upravo od mikroflore, odnosno dobrih bakterija koje su prisutne samo u nepasteriziranome mlijeku. 


2. Češće izaziva alergije nego sirovo mlijeko

Pogrešna je ideja o tome da konzumacija pasteriziranog mlijeka može zaštititi od pojave alergija. 

Zapravo, sasvim suprotno - sirovo mlijeko rjeđe izaziva alergije, a može vas zaštititi i od astme. 

Tijekom pasterizacije mlijeka bjelančevine denaturiraju, a to znači da više ne mogu obavljati svoju primarnu zadaću dostavljanja nutrijenata putem krvotoka.  


3. Povećava rizik od osteoporoze

Godine 1946. znanstvenik Pottenger hranio je životinje pasteriziranim mlijekom i primijetio je nešto čudno.

Ne samo da su te životinje odjednom imale manjak nutrijenata nego su i njihove kosti bile sve slabije i krhkije. Neke su se čak razbolje i uginule. 

Za razliku od njih, životinje koje su hranjenje samo sirovim mlijekom bile su snažnije i otpornije te se nisu razbolijevale.  

Sličan učinak pasterizirano mlijeko ima i na čovjeka. Naime, u zemljama gdje je najveća konzumacija pasteriziranog mlijeka i proizvoda dobivenih od njega najraširenija je osteoporoza.

U pasteriziranom mlijeku uništena je fosfataza, enzim koji je zaslužan za apsorpciju kalcija u kostima.

Pasterizirano mlijeko ni u kom slučaju ne štiti i ne snaži vaše kosti, upravo suprotno – ono ih slabi i uništava. 


4. Ne pogoduje probavi te opterećuje vašu gušteraču

Dok sirovo mlijeko sadrži korisne enzime, u pasteriziranom mlijeku oni su uništeni.

To se odnosi na enzim lipazu, koji je zadužen za razgradnju masnoća, te enzim fosfatazu, koji je zaslužan za iskorištavanje kalcija. 

Budući da su enzimi uništeni, vaša gušterača mora uložiti dodatne napore kako bi ih proizvela i omogućila probavljanje ovakvog mlijeka. 


5. Sadrži hormone, steroide i antibiotike, toksine

Američko istraživanje iz 2011. godine pokazalo je visoku razinu antibiotika, protuupalnih lijekova, hormona, lijekova protiv malarije i steroida u industrijski proizvedenom mlijeku. 

Razlog je, naravno, tretiranje krava upravo tim lijekovima i hormonima. 

U tom mlijeku mogu se naći i glifosati, tvar koja je prisutna u pesticidima i herbicidima, a koja na kraju završi u probavnom traktu masovno uzgojenih krava te u konačnici i u vašem organizmu. 


6. Povećava rizik od kroničnih oboljenja

Moderni čovjek, čija se prehrana bazira na pasteriziranom mlijeku i proizvodima dobivenim od njega, sve češće obolijeva od:

dijabetesa
raka
kroničnog artritisa
ateroskleroze
Crohnove bolesti
intolerancije na laktozu
oboljenja štitnjače
multiple skleroze
astme
Sva se ta oboljenja dovode u vezu s povećanom konzumacijom pasteriziranog i steriliziranog mlijeka. 

Primjerice, mliječni šećer laktoza tijekom pasterizacije pretvara se u beta-laktozu, koja brže podiže šećer u krvi, a samim time povećava i rizik od dijabetesa! 

Zbog manjka joda pasterizirano mlijeko povećava rizik od bolesti štitnjače, a oksidirani kolesterol prisutan u njemu može dovesti do pojave raka i ateroskleroze (ovapnjenja krvnih žila).  

Pasterizirano mlijeko može djelovati i kao okidač za otpuštanje histamina, što dovodi do upalnog stanja u organizmu te povećava rizik od alergije i astme.

Zbog manjka bakterija koje stvaraju enzim laktazu povećan je rizik i od intolerancije na laktozu.


Umjesto pasteriziranog – sirovo mlijeko!

Želite li dobro zdravlje i snažne kosti, izbacite pasterizirano mlijeko i druge proizvode poput sira koji su od njega dobiveni. 

Umjesto toga, radije kupujte sirovo mlijeko, koje možete prokuhati. No svakako ga nabavljajte od provjerene osobe koja se bavi organskim uzgojem. 

Raspitajte se kako su tretirane krave od kojih se to mlijeko dobiva.

Jako je važno da se one slobodno kreću na ispaši, da ne žive u skučenom prostoru te da im nisu davani hormoni. 

Naravno, baš kao i u svemu, budite umjereni i u konzumaciji sirovog mlijeka. 

Napomena: pasterizirano mlijeko ne preporučuje se ni trudnicama zbog velikog manjka nutrijenata i zbog tvari koje mogu štetno djelovati i na majku i na plod. 






izvor-alternativazavas

Šokantno izvješće: ljudi zapravo ne umiru od gripe!

prosinca 14, 2018

Prema izvješću američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), posljednja sezona gripe bila je osobito teška i kritična, i po broju oboljelih i po ozbiljnosti simptoma. 

Najugroženije su osobe starije od 65 godina, mala djeca te oni oslabljenog imuniteta. 

Iako gripa nije bezazlena i u rijetkim slučajevima zaista može biti smrtonosna, istraživanja su otkrila nešto zapanjujuće.

Ljudi zapravo ne umiru od gripe, nego od - sekundarne infekcije, za koju gripa može biti okidač! 


Smrtonosna sepsa

Istraživanja koja su provedena otkrila su da se u kombinaciji s gripom može pojaviti i sepsa, odnosno otrovanje krvi.

Budući da virus gripe oštećuje sluznicu nosa i pluća, bakterije koje su svuda okolo lako mogu izazvati sekundarnu infekciju.  

Kako uopće prepoznati sepsu kod osobe koja boluje od gripe? Gripa je popraćena groznicom, visokom temperaturom, bolovima i iscrpljenošću – sve je to način na koje tijelo reagira na virus.         

Nažalost, simptomi sepse vrlo su slični gripi, pa u mnogim slučajevima sepsa jednostavno prođe – nezamijećeno.

Sepsa je zapravo opasna reakcija tijela na infekciju koja nastaje nakon što bakterija uđe u krvotok. Ako se ne otkrije na vrijeme, ona rezultira smrtnim ishodom. 


Znakovi i simptomi sepse:

groznica 
nekontrolirana drhtavica
ekstremno hladne ruke i stopala
jako ubrzano disanje
kratkoća daha i snažno lupanje srca
zbunjenost ili letargija
nerazgovijetnost u govoru
Osjetite li nekoliko ovih simptoma ili sve njih zajedno, svakako provjerite kod liječnika radi li se možda o sepsi. U tom slučaju treba djelovati odmah! 

Također, vodite računa o dostatnoj hidrataciji jer je kod sepse moguć i veliki gubitak tekućine, odnosno dehidracija.   


Upala pluća, sinusitis i oslabljen imunitet

Osim sepse, osobe koje boluju od gripe mogu „zaraditi“ i druge vrste sekundarne infekcije, poput bakterijske upale pluća, bakterijskog sinusitisa ili otitisa, nakon čega nastaju dodatne komplikacije uzrokovane upravo tom drugom infekcijom. 

Također, neke osobe koje obole od gripe već imaju drugu tešku bolest te je njihov imunosni sustav toliko oslabljen da se jednostavno ne može „izboriti“ s gripom.   

Gripa također može pogoršati stanja poput astme, dijabetesa i kronične plućne bolesti. To može rezultirati i otkazivanjem organa, a onda u konačnici i smrću.  

„Smrtni slučajevi uzrokovani gripom obično izgledaju ovako: osoba dobije gripu i zatim se cijela infekcija 'smjesti' u pluća.

Nakon toga nastupaju komplikacije pneumonije ili upale pluća“, kaže dr. William Schaffer, specijalist za infektivne bolesti na Sveučilištu Venderbilt u SAD-u.  

Gripa također može biti okidač za abnormalnu obrambenu reakciju tijela poznatu kao „citokinska oluja“.

U tom slučaju ljudski organizam presnažno reagira na nepoznati virus tako da stvara preveliki broj antitijela koja napadaju, što rezultira jako visokom temperaturom i posvemašnjom iscrpljenošću. 

Dakle, sam virus gripe nije krivac za smrt, ali može biti okidač za druge infekcije, što u konačnici može dovesti do smrtnog ishoda.   

Ako vam gripa nakon 5-7 dana prođe, ali nakon toga ponovno razvijete jaki kašalj, uz začepljenost dišnih puteva i groznicu, velika je vjerojatnost da imate neku drugu infekciju.

Obavezno se obratite liječniku! 


Kako spriječiti infekcije i sepsu

Najvažnije je da stvorite snažan imunosni sustav jer je to vaša prva linija obrane od infekcija i gripe, ali i brojnih drugih teških oboljenja. 

Želite li se zaštititi od gripe i sepse, puno bolji način prevencije od cijepljenja jest unos optimalne doze vitamina D ili sunčeva vitamina, kao i vitamina C. 

Osobe koje svoj organizam opskrbe s dovoljnom količinom sunčeva vitamina (bilo izlaganjem suncu ili uzimanjem dodataka prehrani) imaju čak 50 posto manji rizik od tegoba respiratornog sustava i gripe!

Velika američka studija potvrdila je da je manjak vitamina D u uskoj vezi s pojavom gripe.

Gripa i druge infekcije dišnog sustava puno su učestalije među osobama koje imaju najniže razine vitamina D.

Stoga, izlažite se suncu što više ili uzimajte dodatke prehrani s ovim vitaminom. 

Kod jačanja imunološkog sustava pomoći vam mogu i probiotici te ljekovite gljive.

Kod već nastale sekundarne infekcije, od prirodnih sredstava možete koristiti ulje divljeg origana, manuka med ili ekstrakt sjemenki grejpa. 








izvor-alternativazavas

četvrtak, 13. prosinca 2018.

Limun, jogurt i jabučni ocat – tri efektna rješenja za staračke mrlje

prosinca 13, 2018


Imate li svijetlu kožu, stariji ste od 50 godina i puno ste se izlagali suncu, velika je vjerojatnost da imate smeđe mrlje na koži. 


Pretjerano izlaganje suncu oštećuje melanocite, stanice koje proizvode pigment u koži.

Zbog toga oni  počinju pretjerano stvarati smeđi pigment melanin, odnosno mrlje na koži.

Hiperpigmentacijske mrlje nisu opasne, a uglavnom se pojavljuju na dijelovima kože koji su najizloženiji suncu, a to su lice, ruke, ramena, vrat, prsa i leđa.

Imate li problem s mrljama, posegnite za ovim namirnicama koje će ih posvijetliti, a ujedno će i nahraniti vašu kožu. 


Tri prirodna rješenja za mrlje

1. Limun

Limun sadrži moćni antioksidans vitamin C, koji posvjetljuju kožu.

Njegova prirodna kiselina također djeluje kao sredstvo za posvjetljivanje i izbjeljivanje tamnih mrlja na koži.

Primjena: iscijedite svježi limun pa sok nanosite na mrlje dvaput dnevno tijekom nekoliko mjeseci. Ostavite limun da djeluje na koži najmanje pola sata pa nježno isperite. Ako nemate preosjetljivu kožu, ostavite sok od limuna da djeluje cijelu noć.

U roku od dva mjeseca nakon što počnete primjenjivati svježi sok od limuna trebali biste primijetiti pozitivne promjene na svojoj koži.

Napomena: nemojte izlaziti na jako sunce odmah nakon primjene soka od limuna, jer on povećava osjetljivost kože na sunce. 


2. Jogurt

Ovdje, naravno, mislimo na obični jogurt, bez dodataka šećera.

On sadrži mliječnu kiselinu koja ima svojstva eksfolijansa te učinak izbjeljivanja kože.

Osim toga, jogurt vlaži kožu te je dodatno hrani i njeguje.

Jogurt sadrži za kožu važne vitamine. Vitamini B5 i B12 u jogurtu posvjetljuju kožu i smanjuju tamne mrlje, dok vitamin B2 potiče njenu obnovu i rast novih zdravih stanica.

Primjena: svaki dan nanesite jogurt na mrlje u tankom sloju. Ostavite da djeluje 20-ak minuta pa isperite s kože.

Za još bolji učinak, napravite ovaj prirodni izbjeljivač za mrlje: pomiješajte 1 žlicu jogurta, 2 žlice zobenog brašna i 1 žličicu svježeg soka od limuna pa nanesite na mrlje i ostavite da djeluje oko pola sata. Potom isperite običnom vodom.


3. Jabučni ocat

Jabučni ocat sadrži sumpor, koji ima anti-age učinak, te alfa-hidroksilnu kiselinu, koja ima svojstva eksfolijansa i posvjetljuje mrlje na koži. 

Primjena: namočite blazinicu u malo jabučnog octa te namažite mrlje.

Ostavite da djeluje 20-ak minuta pa isperite. Ako imate jako osjetljivu kožu, razrijedite ocat s malo vode.

Kako biste razblažili kiselinu u octu, možete ga pomiješati s malo maslinova ulja.

Napomena: u početku primjene moguće je lagano crvenilo i peckanje na koži. Neka vas to ne brine - koža bi se uskoro trebala naviknuti na to.


Dodatni savjet


Osim navedenih sastojaka u borbi protiv mrlja može vam pomoći i egzotično voće poput papaje i ananasa. Ono, naime, sadrži posebne enzime koji također imaju eksfolijantna svojstva, odnosno čiste kožu i posvjetljuju je.


Važnost prehrane bogate antioksidansima

Osim primjene ovih prirodnih rješenja, važno je i da prehranu obogatite antioksidansima poput vitamina C i E te beta-karotena, jer oni su vaši najbolji saveznici mladolikog izgleda i ujednačene kože bez mrlja. 

Neka se na vašem jelovniku nađe lisnato zeleno povrće poput kelja, špinata i prokulica, zatim bobičasto voće te mrkva, crvena paprika i cikla!




izvor-alternativazavas

Recept za dugovječnost i vitalnost: ne uzimajte život preozbiljno!

prosinca 13, 2018


Često sebe sažalijevate i stalno ste napeti jer ne stižete napraviti sve što biste „trebali“?


Skloni ste tomu da od muhe radite slona i u svemu vidite samo ono loše?  

Ako je tako, ovaj se tekst uvelike odnosi na vas. Krajnje je vrijeme da mijenjate perspektivu i nabacite osmijeh na lice!  

Jeste li znali da ljudi sa zdravim smislom za humor, koji se često smiju, žive dulje te su zdraviji i vitalniji od „mrguda“?

Njihova tajna, naime, ne krije se u genima, nego jednostavno u - drukčijem pristupu životu.

Oni su odlučili na život gledati iz drugog kuta, s vedrije strane. I to im se višestruko isplati!

Najbolji način da si osigurate zadovoljstvo, zdravlje, dugovječnost i vitalnost jest da svakodnevne događaje ne primate k srcu te da ne stvarate probleme tamo gdje ih nema.

Iako u životu ne teku uvijek med i mlijeko i situacije doista mogu biti ozbiljne (primjerice, otkaz, teška bolest ili smrt u obitelji), sve što se događa zauzima savršeno mjesto u našem životu poput puzzli u slagalici. 



Život kao filmska vrpca

Zašto već danas ne biste unijeli kocku vedrine i lakoće u svoju svakodnevicu?

Jednostavno je. Evo što možete učiniti:

prihvatite događaje takve kakvi jesu
ne razbijajte glavu onim što ne možete promijeniti
budite poput djeteta i život shvatite kao igru (jer on to i jest)
opustite se i duboko dišite
događaje uvijek promatrajte sa zdrave distance

Isprobajte i ovaj pristup: zamislite da sjedite u kinu i promatrate sebe kao glavnog junaka na filmskom platnu.

Sjetite se kakvi ste u situacijama kada vas sitnice izbace iz takta. Budite objektivan promatrač samoga sebe.

Kad malo bolje sagledate čemu pridajete važnost, slatko ćete se nasmijati sami sebi i automatski ćete korigirati svoje ponašanje.

Život je više poput plesa ili glazbe, a manje putovanje do odredišta, kaže britanski filozof Alan Watts.

Čini se da smo ipak tu kako bismo uživali u onom što nam je darovano te da bismo usput, naravno, i nešto naučili.

Čim promijenite perspektivu, primijetit ćete da je vaša svakodnevica ispunjena zabavnim, često i komičnim situacijama, jer ništa nije tako ozbiljno kako se čini na prvi pogled.



3 razloga da na život gledate s vedrije strane


1. Zabrinutost stvara novi problem - bolest!

Čovjek 21. stoljeća opterećen je, primjerice, time što mu je internet prespor, odijelo mu ne stoji dobro ili mu frizura nije savršena, netko mu je napisao loš komentar ispod profila i sl.

Čini li vam se to imalo važnim kad uzmete u obzir, primjerice, da djeca u Africi umiru od gladi, da mnogi ljudi nemaju ni pitku vodu, da izumiru brojne životinjske vrste…?

Kada znamo da je zabrinutost potpuno neproduktivna i besmislena, zašto toliko vremena trošimo upravo na nju?

Ne samo da zabrinutošću nećete riješiti probleme nego ćete dobiti još jedan, a to je bolest. Zbog stalne brige i stresa možete se teško razboljeti.

Život je onoliko stresan koliko ga vi sami učinite stresnim.



2. Sve je prolazno, čak i vaše tijelo!

Sve na ovom svijetu prolazno je i relativno. Sve se mijenja, pa i vi sami (pogledajte samo svoje tijelo).

Zašto biste suviše ozbiljno shvaćali ono što vam se sada događa kad će se to za mjesec ili godinu dana promijeniti i više se nećete ni sjećati onoga što vam je zadavalo toliko brige?

A što kad se vaši planovi izjalove? Ni to nije razlog da budete ozbiljni i ogorčeni. Sjetite se izreke: „Čovjek planira, Bog se smije“.

Ponekad se naši planovi jednostavno ne uklapaju u puno širu sliku univerzuma. A možda vaš plan jednostavno nije uspio baš zato što vas iza ugla čeka nešto puno bolje.

Što god se događalo i u kojem god smjeru išao vaš život, uvijek sebi iznova ponavljajte: „I to će proći“. I bit ćete puno mirniji i sretniji.



3. Smijeh je zdrav i ništa vas ne košta!

Jednom kad sebe prestanete shvaćati preozbiljno, prirodno ćete se početi više smijati.

Mnoge će situacije koje su vam bile teške i naporne sada iz vas izmamiti osmijeh, a na neke ćete se i grohotom nasmijati.

Smijte se što češće jer je to zdravo. Smijeh je i „zarazan“.

Prenijet ćete ga i na ljude oko sebe, koji u vašoj blizini neće moći biti ni tužni ni depresivni. Jednostavno ćete proširiti svoju zonu vedrine. 

Brojne su dobrobiti smijeha, a ovo su samo neke od njih:

snižava krvni tlak
povećava unos kisika i potiče cirkulaciju
ublažava bolove
štiti zdravlje srca i krvnih žila
jača imunosni sustav
smanjuje upalna stanja u organizmu
snižava razine kortizola
ublažava stres, anksioznost ili tjeskobu
okidač je za lučenje endorfina, hormona sreće

U knjizi „Anatomija bolesti“ Norman Cousins opisao je kako je uz pomoć smijeha, odnosno prakticirajući gledanje komedija, izliječio svoju bolest – tešku degenerativnu bolest kralježnice.

Također, istraživanje koje je trajalo 15 godina i u koje je bilo uključeno više od pedeset tisuća ljudi pokazalo je zapanjujuće rezultate vezane uz učinke smijeha i humora na ljudsko zdravlje.

Primjerice, pokazalo se da žene sa zdravim smislom za humor imaju 50 posto manji rizik da umru od bilo koje bolesti te čak 75 posto manji rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima!

Kad je riječ o vedrim muškarcima, koji se rado smiju, kod njih je rizik od smrti kao posljedice upale ili infekcije također manji za čak 75 posto!

Osobe koje se često smiju te gledaju život s vedre strane najčešće žive dulje od 85 godina, pokazala su istraživanja.

No možda bi se oni i na ovo istraživanje samo slatko nasmijali.




izvor-alternativazavas

Znanstvenici su potvrdili: društvene mreže povećavaju stres, kao i rizik od depresije i samoubojstva

prosinca 13, 2018



Procjenjuje se da društvene mreže danas koristi oko 3 milijarde ljudi, što je otprilike 40 posto svjetske populacije! 


S obzirom na količinu vremena provedenog „online“, stječe se dojam da se naš život „preselio“ u virtualni svijet, a stvarni život je pao u drugi plan.    

Koliko je snažan utjecaj društvenih mreža, svjedoči i (šokantna) izjava jednog korisnika: „Ako nisi na Facebooku ili Instagramu, ti zapravo ne postojiš“. 

Ta je rečenica, naime, bila upućena jednoj mojoj poznanici, koja ne koristi Facebook.

Iako društvene mreže imaju svojih prednosti, pa tako zahvaljujući njima možemo ostvariti i odličnu poslovnu suradnju, proširiti posao, sklopiti nova poznanstva i obnoviti stara prijateljstva, ne smijemo zaboraviti i na njihove opasne učinke na naše zdravlje. 

Naime, njihovo pretjerano korištenje može povećati nemir i tjeskobu te povećati rizik od – depresije, čak i samoubojstva.  


Lažna slika o sebi

Društvene mreže stalno nas podsjećaju na to da su slika koju stvaramo o sebi i dojam koji ostavljamo na druge zapravo važniji od onoga što mi doista jesmo.

Zbog neprestanog klikanja, provjeravanja statusa, lajkanja i dislajkanja sve je veći broj ljudi pod stresom i sve je više onih koji osjećaju snažnu tjeskobu i depresiju. 

Sve su učestalija i samoubojstva, osobito među mladima, izazvana zlonamjernim komentarima, koje u sekundi može pročitati zaista golem broj ljudi.

Takvi komentari mogu teško narušiti život mlade osobe, koja se s tim ne zna i ne može nositi.  

Također, natjecateljski duh koji se stvara na mrežama po principu „tko će brže, bolje, ljepše, više…“ u prvi plan stavlja ego, a to u konačnici vodi do velikog nezadovoljstva, frustracije, nemira, osjećaja da nam stalno nešto nedostaje i izmiče. 


Stvarni vs. virtualni svijet

Pogledajte malo ljude oko sebe. Možete li ugledati jedno sretno i nasmiješeno lice? 

Zatim malo bacite pogled na Instagram profile. 

Usporedite ono što vidite u stvarnosti sa slikama na društvenim mrežama, gdje su lica neprestano nasmijana, snimljena u savršenom ambijentu, samo kako bi vam dala do znanja da „žive izvrsno, puno putuju, fantastično jedu, odlično se zabavljaju“ i sl.

Upravo ta nerealna slika u mnogima koji to prate stvara snažnu tjeskobu koja izvire iz pitanja: „Zašto moj život ne izgleda tako?“   


Negativni učinci društvenih mreža na mentalno zdravlje

1. Društvene mreže mogu stvoriti snažnu ovisnost


Jednom kad se „zakačimo“ na Instagram ili Facebook, zaista je teško imati kontrolu nad time koliko ćemo vremena provesti „online“ jer izgubimo pojam o vremenu. 

Neprestano provjeravanje statusa, lajkanje, ostavljanje komentara i sl. još nas više veže za društvene mreže. I mnogi sve teže podnose dulje vremena biti „offline“. 

Ovisnost koju stvaraju društvene mreže očituje se i strahom od toga da ćemo nešto propustiti (engl. FOMO - fear of missing out).  

Danas se ovisnost o društvenim mrežama, osobito kod mladih upravo zbog psihičkih poremećaja i porasta broja samoubojstava, smatra problemom kojemu treba ozbiljno pristupiti.   


2. Društvene mreže mogu znatno povećati nemir, tjeskobu i nezadovoljstvo


Studija koja je provedena na Sveučilištu Michigan otkrila je da su osobe koje često koriste Facebook sklonije nezadovoljstvu nego oni koji ga koriste u puno manjoj mjeri.

Jedna je britanska studija pokazala da se 70% korisnika društvenih mreža općenito ne može opustiti kada nisu „online“. 

Pretjerano korištenje društvenih  mreža dovodi do nemira, tjeskobe, zabrinutosti, pomanjkanja koncentracije i fokusa, a može uvelike narušiti i kvalitetu sna zbog smanjene proizvodnje hormona melatonina.   

Oni koji puno vremena provode na Facebooku općenito su nezadovoljniji svojim životom nego drugi, pokazala su istraživanja. 

Razlog je vrlo jasan: „savršeni“ profili postaju ideal kojem mnogi teže. No taj im ideal neprestano izmiče zato što se realni život, poput rijeke, neprestano mijenja, prepun je izazova i ne možemo ga ugurati u okvir „savršene slike“.  


3. Učestalo korištenje društvenih mreža povećava rizik od depresije


Studije su pokazale: što više vremena provedemo na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži, to nam prijeti i veći rizik od depresije. 

Također, osobe koje već boluju od nekog oblika depresije sklonije su razvijanju ovisnosti o društvenim mrežama. 


Dozirajte korištenje mreža

Ako često koristite društvene mreže, ne dopustite da one upravljaju vama, nego dozirajte njihovu upotrebu. 

Također, dobro promislite o tome koliko ćete dragocjenog vremena provoditi u virtualnom (čitaj: izmišljenom), a koliko u onom stvarnom svijetu - s obitelji, prijateljima, voljenom osobom... 

Što više vremena provodite „umreženi“, to više gubite na dragocjenim iskustvima, koja vam može ponuditi samo stvarni život!    

izvor-alternativazavas

3 recepta od banane za više energije i bolje raspoloženje

prosinca 13, 2018


Banana je voće koje vole svi – i mladi i stari.


Ova ukusna namirnica organizmu daje potrebne nutrijente i energiju za početak dana.

No, jeste li znali da banana pomaže kod spore probave, podiže raspoloženje, smanjuje stres i ublažava kašalj?

Iskoristite blagodati ove slasne voćke i pripremite ukusan smoothie, sok ili kremu koji će povoljno djelovati i na vaše zdravlje.


1. Čokoladni banana smoothie


Ovaj ukusan smoothie od banana može vam poslužiti kao zdravi doručak.

Donijet će vam energiju za ugodan početak dana, dok će vas antioksidansi iz kakaa zaštititi od prijevremenog starenja i mnogih bolesti.

Sastojci:

2 banane
1 jušna žlica kakao praha
1 šalica domaćeg kravljeg mlijeka ili mlijeka od badema
1 jušna žlica meda
Priprema:

Umiješajte kakao u mlijeko.

Mješavinu mlijeka s kakaom, banane i med stavite u blender.

Blendajte dok se smjesa ne pretvori u smoothie. Popijte odmah.


2. Sok od banane s jabukom, narančom i medom

Dan je najzdravije započeti voćem.

Upotrijebite banane, naranču i jabuku za slastan voćni napitak koji će vas osvježiti i opskrbiti vitaminima.

Sastojci:

2 banane
1 jabuka
1 naranča
1 čajna žlica cejlonskog cimeta
1 čajna žlica meda
Priprema:

Usitnite voće i stavite ga u blender.

Miksajte u blenderu dok ne dobijete homogenu smjesu.

Ako vam napitak djeluje previše gust, po želji dodajte još malo narančinog soka.

Uživajte u savršenom napitku prepunom vitamina!


3. Krema od banane

Krema od banane nije samo ukusan pripravak, već je i vrlo učinkovit lijek protiv dječjeg kašlja.

S obzirom na to da je riječ o finoj kremi, djeca je vole i rado će je pojesti.

Sastojci:

2 srednje zrele banane
2 jušne žlice meda (med treba dodati kada se smjesa ohladi jer na visokim temperaturama gubi svoja svojstva)
400 ml kipuće vode
Priprema:

Ogulite banane i dobro ih zdrobite žlicom (najbolje drvenom da ne potamne).

Zalijte kipućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. 

Med dodajte na kraju, kada se smjesa ohladi.

Pripravak konzumirati 4 puta dnevno po jednu jušnu žlicu. Za nekoliko dana kašalj će proći.

Kremu svakodnevno treba pripremiti svježu.


izvor-alternativazavas