Brza i zdrava hrana,recepti

utorak, 31. srpnja 2018.

Topiva vlakna - tajna brzog mršavljenja bez jo-jo efekta





Stalno čujemo da su vlakna nužna za dobru probavu, vitku liniju i kompletno zdravlje organizma.


No, na pitanje što su prehrambena vlakna i gdje se nalaze, malo će tko znati točan odgovor.

Vlakna nisu nikakav misterij. Ona se nalaze u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo.

Dio su ugljikohidrata iz biljaka koji se u našem želucu ne razgrađuje, nego samo prolazi kroz probavni sustav.

Da biste potpuno razumjeli ulogu vlakana, trebate znati da postoje dvije vrste prehrambenih vlakana – topiva i netopiva.


Topiva se vlakna u dodiru s vodom razgrađuju, dok netopiva nabubre i ne razgrađuju se.

O tome jesu li vlakna topiva ili ne ovisi i njihova uloga u našem organizmu.

Topiva vlakna - tajna mršavljenja


Topiva vlakna u dodiru s vodom stvaraju želatinastu masu, koja privlači mnoge štetne tvari.

Ova masa također privlači šećere i masnoće iz hrane.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji unose velike količine topivih vlakana vitkiji su i manje podložni nakupljanju suvišnih kilograma.

Činjenica da topiva vlakna privlače šećere i masnoće znači da ona snižavaju razinu šećera i triglicerida u krvi.

Dobre bakterije u našim crijevima hrane se topivim vlaknima - jedite hranu koja njima obiluje da bi vaš probavni sustav bio uravnotežen.

Da biste trajno smršavili ipak je potrebno, uz prilagodbu prehrane, baviti se tjelesnom aktivnošću.

Namirnice bogate topivim vlaknima su:

    ječam
    zob
    leća
    jabuke
    naranče
    kruške
    jagode
    orašasti plodovi
    sjemenke lana
    grah
    borovnice
    psyllium
    krastavci
    celer
    mrkva


Netopiva vlakna pomažu regulirati probavu


Netopiva vlakna iznimno su važna za crijeva.

Potiču pražnjenje crijeva i čuvaju zdravlje probavnog sustava pomažući mu da se što prije riješi štetnih tvari.

Netopiva vlakna upijaju vodu pa ćete obično osjetiti žeđ nedugo nakon što ste konzumirali hranu bogatu ovim vlaknima.

Svakako morate nadoknaditi tekućinu, jer je ona vašem organizmu potrebna da bi besprijekorno funkcionirao.

Namirnice bogate netopivim vlaknima su:

    cjelovite žitarice
    pšenične mekinje
    kukuruzne mekinje
    sjemenke
    orašasti plodovi
    kus kus
    smeđa riža
    tikvice
    celer
    brokula
    kupus
    luk
    rajčica
    mahune
    zeleno lisnato povrće
    grožđice
    grožđe
    korjenasto povrće


Zdravstvene dobrobiti vlakana


Vlakna poboljšavaju zdravlje na mnogo načina.


Hrana koja je bogata netopivim vlaknima u vašu će prehranu unijeti sve potrebne hranjive tvari.

Upijanjem vode ujedno će i produžiti osjećaj sitosti.

Ovu je hranu obično teže sažvakati, pa vaš želudac ima vremena mozgu poslati poruku kada ste siti i spriječiti vas da se prejedete.

Konzumiranje vlakana može ukloniti probleme s kožom. Ova tvrdnja vrijedi osobito za ljuske psylliuma.

Vlakna na sebe mogu "prilijepiti" gljivice i tako pomoći da probavljanjem izađu iz organizma, umjesto da se izlučuju kroz kožu uzrokujući osip i razne upalne procese.

Vlakna pomažu regulirati razinu šećera u krvi i štite zdravlje krvnih žila.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Američke kardiološke udruge, pratilo je 39.876 žena tijekom šest godina.

Rezultati su pokazali da žene koje unose u prosjeku 26,3 grama prehrambenih vlakana dnevno, u znatno su manjoj opasnosti od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.

Unos namirnica koje obiluju prehrambenim vlaknima spriječit će pojavu hemoroida, čira na želucu i mnoge druge probleme probavnog trakta.

Mnogi znanstvenici vjeruju da upravo vlakna čuvaju debelo crijevo, jajnike i maternicu od pojave karcinoma.


Djelovanje prehrambenih vlakana na zdravlje:

    reguliraju razinu šećera u krvi
    štite srce i krvne žile
    poboljšavaju probavu
    smanjuju kožne tegobe
    potpomažu mršavljenju
    štite od nekolikih vrsta karcinoma
    pomažu eliminaciji toksina iz organizma


Kako uvesti vlakna u prehranu


Jedite cijelo voće umjesto da pijete voćne sokove. Velika količina prehrambenih vlakana nalazi se u kori voća.

Obratite pažnju na deklaracije: tražite proizvode koji sadrže riječ "cjelovit", bilo da se radi o žitaricama, kruhu ili nekom od ostalih pekarskih proizvoda. Na deklaracijama je često naznačeno i koliko prehrambenih vlakana proizvod sadrži.

Umjesto grickalica jedite svježe povrće.

Započnite dan cjelovitim žitaricama koje sadrže vlakna. Na taj ćete način već rano ujutro potaknuti probavne procese u organizmu.

Salatama, varivima i juhama dodajte leće i sjemenke.

Proizvode od bijelog brašna i rafinirane žitarice (kruh, rižu, tjesteninu) zamijenite cjelovitima.

Barem jednom tjedno pojedite vegetarijanski obrok.


Prehrambena vlakna iznimno su važna za mnoge procese u našem organizmu. Uvedite ih u vašu svakodnevnu prehranu jer su ona nevidljivi čuvari vašeg zdravlja!

izvor-alternativa za vas

Nema komentara:

Objavi komentar