Brza i zdrava hrana,recepti

četvrtak, 26. listopada 2017.

Za zdravu probavu i vašu prirodnu dijetu brinu se namirnice bogate vlaknima


   




Uvrstite vlakna u prehranu i vaš će vam organizam vratiti zdravljem i ljepotom.

Postoje brojne dobrobiti od konzumiranja vlakana.

Znanstvene studije dokazale su da je hrana bogata vlaknima puna antioksidansa, daje duži osjećaj sitosti te regulira vašu probavu.


Konzumirate li hranu bogatu vlaknima, na prirodan način smanjit ćete zatvor i osjećaj nadutosti, spriječit ćete pojavu raka debelog crijeva i hemeroida te smanjiti kolesterol i šećer u krvi.

Pored svega, hrana bogata vlaknima odličan je izbor za provođenje dijete.

Želite li lako i zdravo smršavjeti, uvrstite vlakna u vašu prehranu jer su ona neizbježna za svaku dijetu koja garantira zdravo mršavljenje bez bumerang efekta.

Najviše vlakana pronaći ćete u cjelovitim žitaricama, sjemenkama, u zelenom lisnatom povrću, mahunarkama i grahoricama, u bobičastom voću te u suhim šljivama i smokvama.

Chia sjemenke

Danas sve popularnije chia sjemenke najbogatije su vlaknima!

U samo 100 grama može se pronaći čak 34 grama vlakana.

Osim toga, bogate su željezom, magnezijem, kalcijem i fosforom.

Možete ih uvrstiti u doručak ili za večeru, uz zobenu kašu ili jogurt, a s njima možete pripremiti i ukusan puding.

Ubacite ih u zobeno vrhnje, zasladite s malo agavinog sirupa i svježeg voća i dobili ste idealan desert ili međuobrok.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice u sebi kriju pravo bogatstvo vlakana.

Posebno se ističu mekinje koje pomažu kod mršavljenja, povišenog kolesterola i zatvora.

Nećete pogriješiti niti ako u svoju prehranu uvrstite što više integralnih žitarica i proizvoda od njih poput riže, tjestenine i kruha te ječma, amaranta i kvinoje.

Lanene sjemenke

Lanene sjemenke u 100 grama sadrže čak 27 grama vlakana.

Iz tog razloga trebali biste ih koristiti svakoga dana za doručak.

Ubacite ih u vaše omiljene žitarice ili u jogurt i započnite dan s ovim nutritivno bogatim sjemenkama.

Osim što imaju veliki udio vlakana, bogate su željezom, magnezijem, kalcijem i vitaminima skupine B te sadrže omega-3, 6 i 9 masne kiseline.

Bademi

Bademi su orašasti plodovi zaslužni za zdravlje srca i krvnih žila.

Bogati su zdravim masnoćama, vitaminom E, željezom i magnezijem.

Jedite ih svakoga dana kao grickalice u sklopu međuobroka ili ih dodajte vašim omiljenim žitaricama za doručak.

Grahorice i mahunarke

Sve vrste mahunarki i grahorica prepune su vlakana.

Jedite što više mahuna, graha, leće i graška. Tako ćete osigurati zdravlje za vašu probavu.

Jedite ih kao prilog ili kao varivo s povrćem.

Posebno dobro će vam prijati u zimskim mjesecima.

Zeleno lisnato povrće

Što je povrće zelenije, to u sebi ima više vlakana, vitamina i minerala.

Dakle, jedite za ručak što više kelja, špinata, brokule i prokulice.

Možete ih jesti kao prilog uz glavno jelo ili samostalno kao ukusnu salatu.

Začinite povrće maslinovim uljem i češnjakom, dodajte malo himalajske soli i pojedite ukusan, zdrav i niskokaloričan obrok.

Preporučuje se da ga skuhate na pari kako bi se većina vitamina i minerala zadržala u povrću.

Bobičasto voće

Gledajući ostalo voće, bobičasto ima najveći udio vlakana.

Jedite ga u voćnim salatama, smoothiejima ili kolačima tijekom cijele godine, a posebice u ljetnim mjesecima kada ovo voće možete kupiti svježe.

Najveći udio vlakana imaju jagode, maline i borovnice.

Veliki broj ljudi kroz svoju prehranu zanemaruju vlakna i ne unosi ih dovoljno.

Ženama je dnevno potrebno do 25 grana vlakana dok muškarci trebaju i do 30 grama.

Kako biste bili zdravi i kako bi vaša prehrana bila uravnotežena, uvrstite u svoje obroke puno cjelovitih žitarica, voća i povrća, mahunarki te orašastih plodova.

Takva prehrana osigurat će vam i značajnu količinu potrebnih vitamina i minerala.-alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar