Mislite li da je detoks hrana uglavnom monotona i neukusna?
Ovi recepti će vas uvjeriti u suprotno.
Zdravi obroci, osim što učinkovito čiste organizam i obiluju nutrijentima, doista mogu biti neodoljivi, mirisni i ukusni.
Na vašem jelovniku trebalo bi se naći što više:
svježeg voća
lisnatog povrća
raznobojnih sezonskih salata
sjemenki
svježe mljevenih začina
zdravih masnoća, poput maslinova ili kokosova ulja
Birajte svježe, sezonsko i organsko!
Ova detoks jela, većinom salate, pripremaju se od svježih organskih namirnica, sirovih ili kratko kuhanih i pirjanih.
Na popisu sastojaka nalazi se kraljica proljeća - šparoga, koja izvrsno čisti jetru i cijeli organizam, usporava proces starenja, ima protuupalna svojstva te štiti od raka i srčanih bolesti.
Među detoks namirnicama važno mjesto zauzima i crna riža, koja čuva zdravlje jetre i obiluje antioksidansima.
Za one osjetljive na gluten tu je i tef, bezglutenska žitarica koja pruža obilje energije i čuva kosti, te kvinoja, koja je bogata vlaknima i proteinima.
Od ostalih sastojaka nezaobilazno je bobičasto voće, koje ima protuupalna svojstva, zatim limun, koji ispire toksine iz tijela, kupus, koji čisti jetru i potiče probavu, te med, koji sadrži obilje nutrijenata, a jelima daje zdravu slatkoću.
Točku na i ovim jelima daju začini poput himalajske soli, češnjaka, svježe mljevenog papra, đumbira i korijandra.
Isprobajte ove recepte i po želji im dodajte neki svoj omiljeni detoks sastojak, poput kurkume ili lanenih sjemenki.
1. Salata s krumpirom, rikulom i malinama
Sastojci za 6 porcija:
4 velika krumpira
1 šalica svježih malina
4 šalice rikule i baby špinata
½ šalice mladog graška (opcionalno, ako mu je sezona)
½ velikog crvenog luka, natanko narezanog
1 jušna žlica kokosova ulja
½ čajne žlice meda
1 jušna žlica fino nasjeckane svježe kadulje
1 jušna žlica sezamovih sjemenki
¼ čajne žlice himalajske soli
¼ čajne žlice crnog papra
Priprema:
U lagano posoljenoj vodi kuhajte krumpire oko 20 minuta.
Isplahnite ih pod vodom pa narežite i stavite u veliku zdjelu za salatu.
Dodajte ostale sastojke pa lagano izmiješajte kako bi se okusi sljubili.
2. Kvinoja s medom i kikirikijem
Sastojci za 4 porcije:
1,5 šalica nekuhane kvinoje
1 jušna žlica meda
1/3 šalice svježeg korijandra, fino nasjeckanog
1/3 šalice neslanog kikirikija
sok od 1 naranče
2 čajne žlice svježe naribane korice naranče iz ekološkog uzgoja
2 luka kozjaka, natanko narezana
¼ čajne žlice himalajske soli
¼ čajne žlice svježe mljevenog papra
Priprema:
Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju pa je prebacite u veliku zdjelu.
Dodajte med pa polako izmiješajte.
Stavite sa strane pa ostavite pokriveno 10-ak minuta.
Dodajte ostale sastojke pa prebacite u veliku zdjelu. Poslužite toplo.
3. Salata od tikvice, tefa i korijandra
Sastojci za 4 porcije:
1 srednja žuta tikvica, narezana na kockice
2 šalice kuhanog tefa (bezglutenska žitarica)
1 šalica baby špinata, kuhanog na pari
2 luka kozjaka, natanko narezana
½ crvenog luka, natanko narezanog
3 jušne žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
1 čajna žlica balzamičnog octa
1 jušna žlica naribane limunove korice
2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 čajne žlice chia sjemenki
1 velika glava zelene salate
½ čajne žlice himalajske soli
¼ čajne žlice svježe mljevenog crnog papra
1 jušna žlica nasjeckanog svježeg korijandra
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte tikvice, tef, špinat, luk kozjak i crveni luk.
Za dresing u manjoj zdjeli izmiješajte sok od limuna, balzamični ocat, koricu limuna, maslinovo ulje, chia sjemenke te morsku sol i papar.
Dobivenim preljevom prelijte salatu u velikoj zdjeli pa sve izmiješajte.
Na tanjurima poslužite listove zelene salate, dodajte mješavinu s tefom te poslužite sa svježim korijandrom.
4. Veganska rapsodija s đumbirom
Sastojci za 4 porcije:
70 dag kelja pupčara (prokulica)
4 šalice špinata i radiča
½ šalice rikule
¾ šalice rižinog mlijeka
½ šalice pirea od bundeve
1 čajna žlica bijelog balzamičnog octa
2 čajne žlice svježe mljevenih lanenih sjemenki
1 zreli avokado, oguljen i narezan
1 jušna žlica mace u prahu
malo svježe iscijeđenog soka od limuna
1 čajna žlica meda
malo curryja u prahu
malo svježeg đumbira
1 prstohvat cimeta
¼ čajne žlice himalajske soli
Priprema:
Kratko blanširajte kelj pupčar 10-ak minuta.
Zatim ga prebacite u veliku zdjelu za salatu. Dodajte špinat, radič i rikulu.
Ostale sastojke stavite u blender pa izmiksajte.
Dobivenim preljevom prelijte salatu pa izmiješajte. Poslužite ohlađeno.
5. Crna riža sa šparogama
Sastojci za 4 porcije:
1,5 šalica nekuhane crne riže
svježe maline
½ kg svježih šparoga
1 jušna žlica naribane limunove korice
2 luka kozjaka, fino nasjeckana
2 jušne žlice naribanog kokosa
½ čajne žlice himalajske soli
¼ čajne žlice svježe mljevenog papra
2 jušne žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
Priprema:
Skuhajte crnu rižu prema uputama na pakiranju.
Isplahnite maline i stavite ih na stranu.
Šparogama odstranite zadebljali dio pa ih kuhajte na pari oko 8 minuta ili ih kratko blanširajte. Ostavite ih da se malo ohlade.
U veliku zdjelu stavite kuhanu rižu, šparoge, limunovu koricu, luk kozjak, kokos, morsku sol i papar pa sve izmiješajte.
Dodajte svježe maline, poškropite kokosovim uljem pa poslužite.
6. Shiitake gljive s mrkvom i rižom
Sastojci za 8 porcija:
3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckanog
2 šalice klobuka shiitake gljiva, nasjeckanih
2 velike mrkve, narezane
1 šalota (vrsta luka), nasitno nasjeckana
2 stabljike celera, nasjeckanog
¼ čajne žlice himalajske soli
½ čajne žlice svježe mljevenog papra
3 šalice integralne riže, prethodno skuhane
2 jušne žlice balzamičnog octa
2 luka kozjaka, nasitno nasjeckana
Priprema:
U veliku tavu stavite maslinovo ulje pa na njemu kratko propirjajte češnjak.
Dodajte gljive pa ostavite da se lagano pirja oko 1 minutu.
Dodajte mrkvu, šalotu, celer, papar i sol. Propirjajte povrće oko 5-7 minuta, dok ne omekša.
Dodajte kuhanu rižu i balzamični ocat pa promiješajte.
Prebacite mješavinu s rižom u pekač, pokrijte folijom pa zapecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Zatim izvadite iz pećnice i poslužite.
7. Salata od crvenog kupusa, radiča i bosiljka
Sastojci za 4 porcije:
4 šalice baby špinata
¼ šalice rikule
½ manje glave kineskog kupusa, naribanog
½ manje glave crvenog kupusa, naribanog
2 velike mrkve, naribane
5 glavica radiča, naribanog
1 šalica listova svježeg bosiljka
¼ šalice svježeg peršina, nasitno nasjeckanog
malo naribane limunove korice
¼ šalice pistacija
Sastojci za dresing:
3 jušne žlice maslinova ulja
1/3 šalice šalote, narezane
2/3 šalice jabučnog octa
1 čajna žlica chia sjemenki
¼ šalice čistog javorovog sirupa
2 jušne žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
Priprema:
Sve sastojke za salatu stavite u veliku zdjelu.
Sastojke za dresing ubacite u veliku tavu pa ih propirjajte na vatri oko 15 minuta.
Potom dresingom prelijte salatu i poslužite.-alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar