Brza i zdrava hrana,recepti

četvrtak, 7. rujna 2017.

Savjeti i ideje za zdrav i zabavan doručak s djecom




Često se mame i tate pitaju što djeci dati za doručak kako bi ih bolje pripremili za sve dnevne izazove u vrtiću ili školi. Evo nekoliko ideja.


Prije svega, važno je da se i sami uključimo i pojedemo nešto s djetetom za smiren i ugodan početak dana. Za to je dovoljno barem 15 minuta vremena (dakle, buđenje malo ranije), a puno znači za bondanje i bolji osjećaj jer kišna, užurbana jutra loše sjedaju na prazan želudac. :)


Stvar je u planiranju i pripremi
Večer prije ukratko isplanirajtte što će biti sutradan za doručak. Uključi dijete u dogovor i po mogućnosti u pripremu svega potrebnog pa će, vrlo vjerojatno, s većim veseljem doručkovati. Pripremite bademe, orahe, grožđice, marelice, suhe smokve, marelice i brusnice, pa ih zajedno nasjeckajte. Nije nož za dijete? Daj mu dječje škarice za papir (koje ćete koristiti samo za tu namjenu) i neka sjecka mekane marelice. Super zabavno. :)


Neobične i slasne kaše
Zobene, ječmene ili rižine pahuljice namoči noć prije u zobenom ili rižinom mlijeku jer ćeš tako smanjiti vrijeme kuhanja. Ja ih stavljam u teglicu od krastavaca s poklopcem da uštedim na prostoru i naravno, volim te višenamjenske teglice koje mogu poslužiti i kao kontejner za gablec koji nosim na posao ali i kao praktični šejker. Najbolji su plastični poklopci jer čvršće prianjaju.

Jedna varijanta su pahuljice, a druga, još bolja, je noć ranije skuhana cjelovita žitarica. Jako su ukusne kombinacije amarant i proso ili kvinoja i riža i sl. Što god odaberete, ujutro prelijte zobenim ili rižinim napitkom, dodajte svježe ili suho voće i orašide, po želji cimet ili kakao prah, med ili javorov sirup i uživajte.

Naravno, muesli su dobra ideja, no ponekad znaju dosaditi. Evo kako ih učiniti zanimljivijima. U staklenu čašu složite red mueslija, red zobenog vrhnja (ohlađenog, zbog gušće teksture), red bobičastog voća, banana ili nekog drugog voća, pa ponovite niz do vrha. Ukrasite i uživajte.


Djeca vole lijepo i zabavno
Vjerovali ili ne, estetika itekako može utjecati na želju i spremnost za klopu. Djeca jako vole zabavne i lijepe zdjelice i pribor za jelo i "znanstveno je dokazano" ;) da uz njih radije jedu. Manjoj djeci će pomoći i omiljena igračka uz zdjelicu koja isto može dobiti svoj pribor i porciju. Naravno. :)

biobio.hr

Nema komentara:

Objavi komentar