Brza i zdrava hrana,recepti

subota, 30. rujna 2017.

Zdravi maslaci od sjemenki i orašida

Poznata Mayo klinika objavila je niz preporuka za korištenje maslaca od orašida za unaprjeđenje zdravih masnoća u tijelu i snižavanje lošeg kolesterola. Također, važna su namirnica za djecu koja jedu malu količinu hrane pa njihova visoka kalorijska vrijednost može opskrbiti tijelo važnom energijom u samo jednoj maloj žličici zalogaja.



Bogatstvo energije u jednoj žličici

Kada je riječ o maslacima od sjemenki svakako se kikiriki maslac ističe kao najpoznatiji. Ovaj divan maslac sjajno se kombinira u slatkim i slanim kombinacijama, no upravo zbog njegove široke primjene najčešće se na policama može pronaći s raznim aditivima, sladilima, hidrogeniziranim masnoćama i drugim dodacima, zbog kojih deklaraciju svakako savjetujemo čitati dva puta.

Za sve koji maslace od orašida i sjemenki biraju zbog zdravlja i kvalitetne nadopune prehrane za djecu predškolske i školske dobi, savjetujemo birati one maslace koji sadrže 100% udjel sjemenki ili orašida bez dodanog šećera. Prirodno prisutna masnoća, bogata zdravim masnim kiselinama, često je najbolji konzervans maslacu pa ga je korisnije čim prije pojesti nego birati onaj s konzervansom produženog roka trajanja.

Zdravstvene i nutritivne prednosti maslaca od orašida su višestruke, oni su koncentrati važnih nutrijenata poput proteina, zdravih masnoća, vlakana, minerala i u mastima topivih vitamina.


Najčešće vrsta maslaca od orašida i sjemenki

Kikiriki maslac

Kikiriki sadrži najveću količinu proteina od svih orašida i sjemenki, iako je zanimljiva činjenica da kikiriki nije orašid već spada u skupinu mahunarki. Sadržaj proteina čini ovaj maslac idealnim za sve kojima je unos proteina iznimno važan, a veliku popularnost stekao je zbog uvrštavanja u obavezni dio prehrane sportaša posebice nakon treninga.


Maslac od sezama - tahini

Sezam je ultimativni izvor lako probavljivog kalcija. Samo jedna žlica maslaca od sezama, poznatijeg kao tahini, opskrbit će tijelo pojačanom količinom kalcija. To je posebno važno za djecu u razvoju, djecu s problematičnim zubima, ali i ženama u menopauzi i starijoj dobi. Bogat je aminokiselinom metionin koja je dobar čistač jetre pa je ovaj maslac po popularnosti odmah iza kikiriki maslaca.


Maslac od badema

Visok udio kalcija i bakra lansirao je ovaj maslac visoko na listu neizostavnih namirnica za zdravlje srca i snažne kosti. Smatra se najzdravijim maslacem od orašida jer sadrži mononezasićene masti (poput Omega 3) koje spuštaju razinu LDL-a. Njihova zastupljenost u prehrani zaslužna je za bolji rad mozga, dobro raspoloženje, a važnu ulogu imaju i u stimuliranju imunološkog sustava.


Indijski oraščići

Zanimljivost ovog „orašida“ je da je on zapravo sjemenka od vrste jabuke, voća drveta indijskog oraha. Od ostalih maslaca razlikuje ga bogatstvo magnezija i željeza i manji udjel masnoća koje mnogi neopravdano izbjegavaju. Najpopularniji je ipak zbog sadržaja selena koji je važan antioksidans - zaštitnik naših membrana od oksidacije, a utječe i na dobro raspoloženje i mentalnu snagu.


Maslac od lješnjaka

Ističe se sadržajem folata što je opći naziv za skupinu B vitamina, poznatih i po nazivu B9. Često se folati poistovjećuju s folnom kiselinom koja se odnosi na oksidiranu sintetiziranu komponentu koja se koristi u dodacima prehrani i u obogaćivanju hrane. Iako se folna kiselina iz dodataka prehrani bolje resorbira preporučuje se na duže periode ipak uzimati izvore folata poput maslaca od lješnjaka, posebice u trudnoći za pravilan razvoj kostiju i mozga ploda.


Maslac od suncokreta

Suncokretov maslac je sjajan izvor vitamina E koji pomaže u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Vitamin E svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem sprječava slobodne radikale u procesu oksidacije kolesterola. Naime, oksidirani kolesterol je taj loši kolesterol koji se veže za stijenke krvnih žila i uzrokuje aterosklerozu. Sjajna je vijest da samo 2 žlice maslaca organski uzgojenog suncokretovog sjemena može osigurati preko 90% preporučene dnevne doze vitamina E.

U korištenju maslaca od sjemenki i orašida naša je preporuka – uvrstite ove vrijedne energetske izvore u svakodnevnu prehranu i držite se zlatnog pravila raznolikosti. Svakako birajte organske maslace sa 100% udjelom orašida i sjemenki ili tek začinjene morskom soli. Oni su jedna od rijetkih namirnica s kojom ne možete pogriješiti jer neupitno svakom jelu obogaćuju okus. -biobio.hr




VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar