Brza i zdrava hrana,recepti

srijeda, 4. listopada 2017.

Začini za zdravlje

Začini za zdravlje



Zbog začina su se vodili ratovi, otkrivale nove zemlje, razvijale luke i gradovi, a plaćali su se suhim zlatom. Danas su začini srećom dostupni svima, ali je vrijednost mjerena ljekovitim svojstvima i dalje  gotovo neprocjenjiva.

Kurkuma, cimet, đumbir, čili i crni papar su među najstarijim, a i najljekovitijim začinima.


Kraljica začina: kurkuma

Kurkumin je svestrani i snažni antioksidans, jakog protuupalnog djelovanja koji štiti i blagotvorno utječe na gotovo svaki organ u našem tijelu. Do danas je na tisuće različitih znanstvenih studija diljem svijeta dokazalo da je kurkumin – prirodno dostupan jedino u kurkumi – djelotvoran protiv više od 70 raznih tegoba i bolesti, među kojima su i teška oboljenja kao što su rak, srčana oboljenja i Alzheimerova bolest. Doslovno više od 1000 znanstvenih istraživanja potvrdilo je da kurkuma ima antikancerogeno djelovanje. Pritom je učinkovita na više načina:

sprečava aktivaciju gena koji su okidač za pojavu raka
sprečava širenje (proliferaciju) tumorskih stanica
sprečava transformaciju normalnih stanica u stanice raka
ubija stanice koje mutiraju u rak
smanjuje tumorske stanice
sprečava širenje tumora na druge organe
sprečava razvoj dotoka krvi do stanica raka, neophodnog za stvaranje novih stanica i širenje
pojačava učinak kemoterapije i zračenja
Nijedna prirodna tvar dosad nije pokazala takvo snažno djelovanje protiv raka, a gotovo je nemoguće pobrojati sve dobrobiti kurkume za naše zdravlje.


Cimet – saveznik u borbi s dijabetesom tipa 2

Istraživanja pokazuju da cimet, kojeg najčešće koristimo baš u slatkim jelima i napitcima, može imati važnu ulogu u svakodnevnom održavanju zdrave razine šećera u krvi. U jednom opsežnom istraživanju na više od 100 osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2 pokazalo se da već 1 gram cimeta dnevno (oko ¼  žličice) nakon tri mjeseca može znatno ublažiti bolest.

Druga istraživanja potvrdila su da cimet štiti i srce jer ne samo što smanjuje razinu šećera u krvi nego smanjuje i razinu i štetnog LDL kolesterola i triglicerida, a učinak je bio vidljiv i 20 dana nakon uzimanja posljednje doze cimeta, što bi moglo značiti da cimet čak ne treba uzimati svaki dan kako bi imao blagotvoran učinak na zdravlje.


Đumbirom protiv mučnine

Đumbir se tradicionalno koristi protiv mučnine općenito,  posebno morske bolesti i mučnine na putovanju ublažavajući sve simptome: vrtoglavicu, omamljenost, povraćanje, hladan znoj. Pripremiti čaj od đumbira: narežite komadić svježeg đumbira na ploškice i prokuhajte 15-ak minuta; popijte ga pola sata do jedan sat prije puta, a ako idete na duži put, ponesite ga sa sobom i polako pijte kad osjetite nelagodu. Iznimno je učinkovit i kod najtežih jutarnjih mučnina u trudnoći, nakon operacija pa čak i mučnine izazvane kemoterapijom.


Čili sagorijeva masnoće

Vrući i pekući čili najčešće je konzumiran začin na svijetu. Što je čili ljući, to znači da sadrži više veću terapeutsku vrijednost i to zbog prirodnog alkalodia kapsaicina kojeg sadrži u sebi.

Spomenuti kapsaicin povećava tjelesnu toplinu, pojačava znojenje, smanjuje apetit i ubrzava metabolizam – što nam pomaže smršavjeti i spriječiti dobivanje prekomjerne tjelesne težine. Čili usto i sprečava nastajanje novih masnih stanica te sprečava komplikacije pretilosti jer može smanjiti rezistenciju na inzulin, a štiti i jetru od masnoća.


Papar za dobru probavu

U ayurvedi se papar koristi za najrazličitije tegobe među kojima su zatvor, proljev, ugrizi insekata, propadanje zubi, opekotine od sunca, artritis, bolesti srca i pluća, dok ga tradicionalna kineska medicina opisuje kao namirnicu koja, između ostalog, rastjeruje hladnoću, oslobađa sluz i ublažava dijareju. Njegovo antispazmatsko svojstvo čini ga korisnim u liječenju grčeva u trbuhu, zato ako vas muči usporena probava, naticanje trbuha, vjetrovi i gubitak teka, začinite svoje jelo paprom. U jednom istraživanju potvrđeno je da već 1,5 grama papra ubrzava vrijeme prolaska hrane kroz cijeli probavni trakt, a usporena probava povezuje se s mnogim problemima, od zatvora do rizika od raka debelog crijeva.-biobio.hr



VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar