Brza i zdrava hrana,recepti

nedjelja, 13. siječnja 2019.

Molitva - sredstvo ne samo za duhovno, već i fizičko ozdravljenje




Svatko od nas osjeća ubrzani tempo vremena u kojem živimo.


Moderno društvo korača u punoj brzini i kao da zahtjeva da se taj dinamični ritam održi pod svaku cijenu.

Svakodnevna užurbanost, stres, brige te otuđenost od nas samih, lako mogu rezultirati neravnotežom, kako na fizičkoj tako i na psihološkoj razini.

Kako bismo ojačali zdravlje, danas se u svakoj prilici preporučuje redovita tjelesna aktivnost, pravilna i zdrava prehrana, više odmora i sna te ostale "tjelesne" metode.

No, nedovoljno se govori o unutarnjoj intervenciji koja ne potpada pod fizičke instrumente pomoći i za koju je potrebno osobno psihološko prepuštanje.

Riječ je o molitvi.


Zdrav duh za zdravo tijelo

Stoljećima je molitva bila smatrana alatom osobne duhovne komunikacije i konekcije.

Ona je neizostavni dio svih religija te je tijesno povezana s duhovnim liječenjem i ozdravljenjem.

Mnogi drevni narodi shvaćali su važnost povezanosti psihe i tijela, gdje se posebno gajio odnos s duhovnim elementom čovjekovog bića.

Tijelo je bilo smatrano fizičkim produžetkom duše, kojim se služimo dok živimo ovim – zemaljskim životom.

Važnost duhovnoga bića ogledala se u svakodnevnom ili zemaljskom svijetu, gdje je zdravo tijelo bilo odraz duhovnog zdravlja.

Duhovni element nije bio odvojen od fizičkog, već upravo suprotno – nužan preduvjet zdravog i ispunjenog života.


Snaga duhovnosti

Putovanje u unutrašnjost duše, kako bi se izliječilo tijelo, prakticirali su još stari šamani, kroz rituale kojima su pomagali potrebite osobe.

Korištenjem vlastitih duhovnih alata, posebnih stanja svijesti i dubokih molitvi, vračevi i šamani su bili vodiči kroz svijet duhova, a cilj im je bio vratiti tijelo u ravnotežu ili ukazali na duhovni problem.

Indijanski iscjelitelji također su imali poseban skup rituala i molitvenih tehnika.

Tim ritualima dovodili su bolesnike u stanje duševnog mira i tako vraćali životnu snagu i fizičko zdravlje.

Povijest civilizacije poznaje velik broj svetih mjesta na koja su pojedinci ili skupine dolazile i održavale svoje duhovne prakse, ulazeći u duboka iskustvena stanja.

Takva sveta mjesta poznata su po brojnim ozdravljenjima, dok sudionici kroz povijest svjedoče o prisutnosti energije u njima.

U vedama su navedene posebne duhovne tehnike – mantre. Njima pojedinac dostiže stanje unutarnje smirenosti i pročišćenog uma, kojim može djelovati na stanje i na oblik materije.

Tako se mantrom može postići izlječenje određenih organa ili, pak, cijelog tijela jer je povezanost tijela i uma neraskidiva.

Uz molitvene prakse postoje i druge ljekovite tehnike poput meditacije i joge.

Razne duhovne tehnike datiraju daleko u prošlost i moguće ih je pronaći kod raznih civilizacija. Zajedničko im je to što imaju specifičnu ulogu za zdravlje fizičkog i psihološkog dijela tijela.

Harmonizirajući unutrašnjost bića, ove posebne tehnike cijelo tijelo ispunjavaju zdravom energijom.


Neraskidiva veza između tjelesnog i duhovnog

Danas postoje razne znanstvene studije koje ukazuju na to da molitva snažno utječe na zdravlje.

Zapad sve više počinje shvaćati da je duhovna sfera čvrsti temelj fizičkog postojanja i ključ za mnoga zdravstvena pitanja.

Kada već govorimo o čvrstoj povezanosti duha i tijela, posebno treba naglasiti da molitva utječe na određena konkretna zdravstvena stanja.

Tako se pokazalo da molitvene prakse imaju velik utjecaj na: 

zdravlje srca i krvnih žila
regulaciju srčanog tlaka
zdravlje dišnog sustava
regulaciju kolesterola
smanjivanje rizika od pojave kroničnih bolesti
ublažavanje psihičkih problema
ublažavanje posljedica stresa

Istraživanja su pokazala da osobe koje se oporavljaju od operativnih zahvata ili od kroničnih bolesti, a redovito provode molitvenu praksu, puno brže i uspješnije zacjeljuju. Razlog tome je to što su njihovo tijelo i um kroz molitvu bolje usklađeni.

Molitvom se postiže unutarnji mir koji umanjuje utjecaje post-operativnog stresa. Stoga je tijelu potrebno manje napora i energije da se regenerira nakon teških izazova.

Molitva jača i imunološki sustav. Ona pomaže neutralizirati djelovanje bolesti tako što opušta tijelo i oslobađa ga od stresa. Time dolazi do ravnoteže fizičke, mentalne i duhovne razine.

Aktivnost moždanih valova se usporava i počinju prevladavati pozitivni osjećaji unutarnjeg mira i osobne povezanosti.

Zbog toga su osobe koje su sklone molitvi često skromne, zadovoljne, emotivno mirne i ne toliko vezane za materijalne stvari.

Usto, pokazalo se da dnevne duhovne prakse pomažu i u deaktivaciji gena koji potiče upalne procese i odumiranje stanica.

To znači da osobe koje mole, u prosjeku, dulje žive od onih koji ne prakticiraju molitvu.


Moć molitve nalazi se u svakome od nas

Molitva i meditacija se, kao predmet klasičnih istraživanja, ne mogu izravno definirati zbog suptilnih učinaka koje imaju na ljude.

Znanstveno ih je teško promatrati, kvantificirati i procijeniti.

Stoga bi bilo pogrešno na molitvu gledati samo kao na metodu za liječenje određene bolesti. Riječ je o nečemu puno kompleksnijem, dubljem i intimnijem, odnosno o nečemu što je riječima teško cjelovito obuhvatiti.

Zapadni svijet dugo je stavljao naglasak na fizičko tijelo i materijalni svijet, uzimajući duhovnost tek kao relikt iz davnina.

O samom značaju osobne duhovne prakse često se nedovoljno govori u medijima ili kroz obrazovanje.

Ipak sve veći broj ljudi iznova otkriva i pronalazi interes za duhovnošću.

Bez obzira na to kako osoba pristupa svojoj unutarnjoj konekciji – dobrobiti molitve su neupitne, podjednako u tjelesnom kao i u duhovnom smislu.

Molitva je dostupna svakome, besplatna je i za nju nije potrebno imati neko predznanje ili iskustvo.

Usprkos svakodnevnom ubrzanom tempu materijalnog života, za zdravlje bi bilo važno zastati i odvojiti trenutak za ono nešto “ispod površine”.

Moć molitve nalazi se u svakome od nas i pomoći će nam postići tjelesnu i duhovnu ravnotežu. Samim tim osigurat će nam i zdravlje.

Nema komentara:

Objavi komentar