Brza i zdrava hrana,recepti

ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

Šećer oštećuje jetru, podiže krvni tlak i povećava rizik od dijabetesa



Već smo više puta pisali o štetnom djelovanju šećera. Ovaj put potvrda o njegovoj štetnosti dolazi od znanstvenika.


Prije su šećer smatrali štetnim samo zbog njegovih praznih kalorija, međutim sada su znanstvenici otkrili cijeli niz štetnih učinka šećera na naše zdravlje.

Prema navodima znanstvenika Sveučilišta California, šećer predstavlja toliki rizik za ljudsko zdravlje da bi ga trebalo tretirati kao opasnu supstancu, poput alkohola ili droge.

U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Nature, autori Robert Lustig, Laura Schmidt i Claire Brindis protive se umanjivanju opasnosti šećera.


„Šećer je sve prije nego prazne kalorije. Sve je više znanstvenih potvrda da upravo šećer potiče procese koji dovode do oštećenja jetre i mnogih kroničnih oboljenja."

Nije veliki problem ako ga konzumirate povremeno, ali u većim količinama šećer Vas polako ubija, ističu znanstvenici iz San Francisca, koji tvrde da u većim količinama šećer...

dovodi do oštećenja jetre
podiže krvni tlak
povećava rizik od dijabetesa, karcinoma i srčanih oboljenja
remeti rad hormonalnog sustava
potiče pretilost

Prema alarmantnim podacima američke organizacije za srčane bolesti prosječni odrasli Amerikanac dnevno unese 22 čajne žlice šećera. Djeca u danu unesu i do 34 žličice šećera!

17% američke djece je pretilo, a unos šećera se u posljednjih 50 godina u svijetu utrostručio.

Upravo je debljina jedan od krivaca da 35 milijuna ljudi godišnje umru od dijabetesa, karcinoma i srčanih bolesti.


Otrovan bez obzira na kalorijsku vrijednost

„Postoje dobre i loše kalorije, dobre i loše masnoće te dobri i loši ugljikohidrati. Ali šećer je otrovan bez obzira na svoju kalorijsku vrijednosti“, ističe Robert Lustig, pedijatar sa Sveučilišta California.

Šećer negativno utječe na ljudske metaboličke procese. Šećer mijenja naš ukupni metabolizam, podiže krvni tlak, remeti rad hormonalnog sustava i oštećuje jetru – što je iznimno slično utjecaju koji ima prekomjerna konzumacija alkohola.

Naravno, ne treba zaboraviti da je alkohol ništa drugo nego destilirani šećer i da alkohol upravo nastaje od šećera.

Znanstvenici su proučavali i kako šećer utječe na rad mozga.

Istraživanje je potvrdilo da šećer aktivira iste moždane aktivnosti kao i droge poput morfija ili heroina.

Nitko ne tvrdi da je snaga šećera tako moćna kao i droga. Međutim ovo objašnjava simptome koje „slatkoljupci“ osjećaju kada na vrijeme ne uzmu svoju dozu slatkiša.

Opasnost predstavljaju i gazirana pića. Tekuće kalorije ne izazivaju osjećaj sitosti. Možete popiti veće količine gaziranog pića bez da to primijetite. Upravo to objašnjava stalni porast konzumacije zašećerenih napitaka u svijetu.

Najveći problem za svakog od nas je iracionalna ljubav prema slatkome. Naime, posuda puna povrća ne izaziva iste emocije poput čokolade ili torte.

“Šećer ima kulturološki i obredni kontekst, i upravo je mijenjanje tih ustaljenih oblika ponašanja najteži dio posla“, naglašava znanstvenica Claire Brindis.

"Nemoguće je zabraniti konzumaciju šećera, ali je moguće poraditi na svijesti ljudi o štetnosti prekomjernih doza šećera te učiniti hranu bez šećera prihvatljivijom i pristupačnijom prosječnom građaninu."


Čime zamijeniti šećer?

Često smeđi šećer reklamiraju kao zdravu zamjenu za bijeli šećer. Ali to nažalost nije tako: smeđi šećer je skoro jednako nezdrav kao i bijeli.

Postoji li zdrava zamjena za šećer? Na našu sreću, da!

Javorov sirup (maple syrup) je odlična zamjena za šećer. Ima visok sadržaj minerala u tragovima, kao što su cink i mangan, koji povoljno utječu na zdravlje srca i smanjuju razinu kolesterola u krvi. Jedini nedostatak javorova sirupa je njegova cijena.

Med je još jedna alternativa šećeru. Često se predstavlja kao idealna zamjena za šećer, ali ovo je sporno. Ljudi, koji loše podnose šećer (alergija, hiperaktivnost), mogu isto tako reagirati na med. Med ima visoki glikemični indeks i pogađa tijelo slično rafiniranom šećeru. Međutim, većina ljudi lakše probavlja med nego šećer.

Prirodni, nepasterizirani med bogat je nutrijentima, koji ubijaju bakterije i viruse, pomažu probavi i smanjuju različite vrste alergija. Med je slađi od šećera i treba ga manje kod kuhanja.

Agava sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz Južnoameričkog kaktusa. Često ga zovu „medena vodica“, jer ima blagi okus i svjetlu boju. Rjeđi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuhanja treba još manje nego meda. Agava sirup ima neobično niski glikemični indeks i praktički ne utječe na razinu šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i ljudi, preosjetljive na šećer.

Stevija – ekstrakt lišća biljke porodice Stevia, najvjerojatnije je najbolja alternativa šećeru. Dokazano je da stevija poboljšava rad štitnjače i cijelog organizma. Stevija ima lagano gorki okus, zbog čega ju neki ne vole. Kod kuhanja, potrebna je vrlo mala količina steviji - od ¼ do 1/32 od količine šećera (ovisi o vrste stevije koju koristite). Stevija je glavni neprijatelj karijesu i ima skoro 0 kalorija.

Goji bobice sadrže složeni šećer, koji prema kliničkim istraživanjima uništava tumorske stanice, poboljšava vid, bori se sa slobodnim radikalima u tijelu, jača jetru i gušteraču.
Polisaharidi, koje sadrže goji bobice djelotvorni su kod mršavljenja, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću, koja savršeno zamjenjuje šećer.
 a

Nema komentara:

Objavi komentar