Brza i zdrava hrana,recepti

ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

Domaće je zdravo!Neki dan sam na Internetu naišla na anketu u vezi kore voća i povrća, guliti je ili ne, te sam odlučila napisati o tome.


Dakle, u anketi  su intervjuirali par prolaznika i upitali ih gule li koru s voća i povrća prije konzumacije i kuhanja.

Odgovor sve do jednog prolaznika je bio da obavezno ogule koru zbog pesticida koje sadrži.

Nažalost mnogi ne znaju da prilikom kuhanja povrće pušta većinu hranjivih tvari u vodu. Tu vodu izlijemo, te konzumiramo povrće bez vitamina.

To se događa kada se voće i povrće oguli.

Ako kuhamo povrće s korom, ono će zadržati u sebi većinu hranjivih tvari. Tako bi trebalo termički obrađivati povrće, te ga nakon kuhanja oguliti.

Sada dolazimo do problema pesticida.

Pesticidi su proizvodi kemijskog porijekla namijenjeni zaštiti biljaka od korova, bolesti, insekata i drugih štetnih organizama.

Svi znamo da su pesticidi otrovni i štetni za naše zdravlje. Većina pesticida se nalazi u kori voća i povrća. Upravo iz tog razloga bojimo ga se konzumirati neoguljeno.

Istina je da mnoge kemijske tvari iz pesticida ostanu na kori voća i povrća čak i kada ih dobro operemo.Uzgajajte sami ili kupujte domaće

Što napraviti u ovom slučaju, a da ne izgubimo hranjive tvari iz voća i povrća?

Odgovor je vrlo jednostavan: koristite organsko ili domaće voće i povrće!

Najbolje rješenje je uzgajati ga doma u vlastitom vrtu. Druga je opcija nabavljati voće i povrće na placu ili u bio prodavaonicama.

Nažalost cijene organski uzgojenog voća i povrća su previsoke, ali zato možete biti sigurni da jedete zdravu hranu, koja nije tretirana pesticidima i ne sadrži GMO.

Moje mišljenje je da se isplati dati više novaca za domaće voće i povrće jer ne samo da je zdravo, već je i ukusnije i slađe od voća i povrća tretiranog pesticidima.

Osobno uzgajam dosta voća i povrća (salatu, rajčice, jagode ...), te jedini trošak koji sam imala je bila kupovina sjemena koje nije bilo tretirano pesticidima.

Sve ostalo je bilo moje vrijeme utrošeno na njegu biljaka i održavanje sjemena.

Tako sam sigurna da jedem zdravo i hranjivo voće i povrće, te su moje financije na mjestu.

Na takav način ne trošim abnormalne količine novaca na eko voće i povrće, a ne trebam se brinuti oko pesticida.

Smatram da je to najzdraviji način života, te da bi se trebali polako svi angažirati oko uređenja svog vlastitog vrta te uzgoja domaćeg voća i povrća.

Pesticidi su prošlost. Ljudi su informirani i mislim da je vrijeme da počnemo ulagati u vlastito zdravlje i zdravlje naših bliskih.Kupujte s oprezom

Ako kupujete voće i povrće na placu, najbolje ga je testirati na sljedeći način:

Prerežite voće ili povrće, naprimjer jabuku, te ga ostavite preko noći. Ako jabuka ne pocrni, nego ostane bijela i "netaknuta" radi se o prskanoj ili GMO jabuci.

Mnoge mame koje nastoje kupovati organsku hranu za svoje bebe tako testiraju voće i povrće.

Nažalost, prevariti vas mogu i na placu.

Unatoč natpisu "neprskano i domaće" ispostavi se da je povrće ipak prskano i tretirano otrovnim sredstvima kako bi se zaštitilo od insekata i drugih organizama. Zato budite oprezni i birajte pažljivo.

Cijenite sebe i svoj organizam i hranite ga zdravom i kvalitetnom hranom.

Ja uzgajam svoje povrće i kuham ga s korom, a vi?

Nema komentara:

Objavi komentar