Brza i zdrava hrana,recepti

petak, 20. listopada 2017.

5 savjeta za sprečavanje ispadanja kose

Stojiš u liftu. Odozgo te neumoljivo neonsko svjetlo gađa ravno u tjeme. I pitaš se – OK sad još i ćelavim?! Kosa ti pada abnormalno. A i samopouzdanje. Dobra je vijest da možeš puno toga poduzeti da promijeniš situaciju. Osim ako si muško i ako su ti pritom i tata i djed ćelavi. Onda pusti bradu i ne uzrujavaj se. :)


Smatra se da je između 50 i 100 vlasi dnevno sasvim „normalno“ izgubiti. Naravno, kratkokosi to možda neće ni primijetiti, dok 100 dugih vlasi nakon pranja, u kadi izgleda ko deblji zamorac. Tako da nije čudo kada nam se javljaju, uglavnom žene, koje u panici pitaju za savjet.

Ne ulazeći u problematiku uzroka gubitka kose, donosim 5 dobrih savjeta koji će ti pomoći da potakneš rast nove kose te da iznutra i izvana djeluješ na kvalitetu kose općenito.
1. Dodaci prehrani za zdravlje kose

Ako gubiš jako puno kose, vrlo vjerojatno ti nedostaje vitamina B12. Njega ima u fantastičnim AFA algama koje ujedno sadrže bjelančevine, antioksidante, klorofil te omega 3 i omega 6 masne kiseline. Kvalitetna Spirulina, poput havajske, također je nutritivna bomba koja sadrži vitamin B12, A, K i za zdravlje kose važno – željezo.
2. Losion protiv ispadanja kose

Evo jednostavnog recepta za losion od koprive: 1 ml tinkture koprive razrijedi s 10 ml izvorske vode ili hidrolata lavande. Umasiraj u vlasište 1X dnevno. Ako ti se ne da mućkati, nabavi si savršen losion s neemom, koprivom, korom breze i korijenom čička. 
3. Serum za poticanje rasta kose

Ovaj serum kombinira snagu đumbira i aloe vera gela. Sok đumbira će poticanjem cirkulacije stimulirati rast kose, a blago alkalni aloe vera gel, s prirodnim enzimima, djelovat će blagotvorno na vlasište i ljepotu kose. Pomiješaj 3-4 žlice gela ili više (ovisno o dužini kose) sa žličicom svježeg soka đumbira i umasiraj na tjeme i kosu. Ostavi da djeluje najmanje pola sata prije pranja. Ako nemaš đumbir, koristi eterično ulje ružmarina (3-4 kapi).
4. Pakung protiv ispadanja kose

Ovo je izuzetno moćna aromaterapijska kombinacija s kojom ne možeš pogriješiti.

25 ml arganovog ulja
75 ml ulja ricinusa
15 kapi eteričnog ulja ylang ylanga
15 kapi eteričnog ulja cedra

Ovisno o duljini kose, smjesa će biti dostatna za 3-6 aplikacija.

Priprema: Pomiješaj sastojke. Nanesi ulje na vlažnu kosu i vlasište masažnim pokretima. Zamotaj kosu plastičnom folijom i toplim ručnikom. Ostavi da odstoji najmanje 30 minuta prije pranja kose.
5. Hrana koja potiče rast kose

Ništa bez cjelovitog pristupa. :) Redovito jedi svježe povrće i kratko kuhanu zelenjavu u kombinaciji s cjelovitim žitaricama, mahunarkama i hladno prešanim biljnim uljima.

Vitamine-antioksidante kao što su A, C i E, koji stimuliraju regeneraciju stanica i zdravlje vezivnog tkiva pa tako i zdravlje kose, osigurat ćeš uživanjem u sezonskom voću, povrću i superhrani koju možeš ubaciti u smoothie.-biobio.hr

Nema komentara:

Objavi komentar