Brza i zdrava hrana,recepti

srijeda, 6. rujna 2017.

3 najbolja rješenja urinarnih infekcija

3 najbolja rješenja urinarnih infekcija


U skupinu superhrane spada i posebna podskupina supervoće koje je dostupno u izvornom obliku (poput sušenih goji bobica), u obliku praha (acai, aronija) ili u posebno cijenjeni - matični sokovi supervoća.

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender smatra supervoće izuzetno vrijednim izvorom fitonutrijenata i ističe njegove benefite za zdravlje:

Supervoće je velika kategorija egzotičnog i nama manje egzotičnog voća posebno bogatog antioksidansima. U tu se veliku skupinu ubrajaju egzotične voćke kao što su goji, noni, acai, aronija, acerola, ali i tamno bobičasto voće i nama dobro znani nar. Ipak, po popularnosti u posljednje vrijeme prednjače acai, goji, aronija i brusnica.

Matični sok je čisti voćni sok dobiven prvim prešanjem, koji sadrži isključivo prirodne arome i vodu iz voća. Nefiltrirani sok sadrži sve nutrijente i tvari podrijetlom iz ploda i intenzivnog je okusa. Može se primjenjivati kao sirup, “na žlicu“ ili razrijeđen u vodi ili soku od jabuke budući da često ima trpak, intenzivan okus. Matični sok, primjerice od aronije, pasjeg trna, borovnice, acerole ili brusnice, može se koristiti kao prirodni izvor vrijednih nutrijenata u raspoloživom obliku.

Pomoć kod upale mjehura i mokraćnih puteva
Upravo su matični sokovi superbobica koje spominje doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender naši favoriti koje često preporučujemo. Naime, našim je savjetnicima u trgovinama i na info telefonu jedan od najčešćih zdravstvenih upita vezan upravo za traženje pomoći kod urinarnih infekcija. Pa evo da izdvojimo naša 3 favorita:

1. Matični sok brusnice
2. Matični sok divlje brusnice (lingonberry)
3. Tinktura koprive
Brusnica je već itekako poznata s obzirom na to da je bogata antioksidansima i vitaminom C. Njezin sastav sprečava prianjanje bakterija uz stjenke mokraćnih puteva nakon čega se, prilikom mokrenja, izbacuju iz organizma. Zbog toga je najbolji izbor kod infekcija mokraćnih tegoba.
Kopriva je poznata pomoć kod poremećaja mokrenja te se preporučuje kod tegoba mokraćnih puteva te za rješavanje i sprečavanje stvaranja upalnih procesa.

Kako koristiti matične sokove i tinkture
Kod tvrdokornih infekcija sastojke možeš i kombinirati, a matične sokove brusnice koristiti i preventivno. I tinktura i matični sokovi izvrsni su kao sastojci za zdrav smoothie ili shake, no tada predlažemo da ne koristiš zaslađivače i slatko voće poput banane jer šećer ne preporučujemo kada se u organizmu odvija upalni proces.

biobio.hr

Nema komentara:

Objavi komentar