Brza i zdrava hrana,recepti

srijeda, 7. studenoga 2018.

Neodoljivi jesenski desert od dunja



Dunja privlači pozornost zbog svoje zlatno žute boje i nevjerojatnog mirisa. 

Nekad su se plodovi dunje čuvali na ormaru kao dragocjenost. Tamo su dozrijevali i ispunjavali sobu ugodnim mirisima.

No na dunju ne treba gledati samo kao ukrasno voće, već i kao prirodni lijek te ukusan i zdrav jesenski desert.

Dunja je odličan izvor dijetalnih vlakana čime blagotvorno djeluje na rad crijeva.

Sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa te minerale bakar, željezo, kalij i magnezij.

Niske je kalorične vrijednosti - 100 grama dunje sadrži samo 57 kalorija, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje.

Zbog trpkog okusa sirova dunja nije jestiva, pa se najčešće termički obrađuje i, uz dodatak raznih sladila, postaje prava poslastica. 

Ovaj desert s dunjom je idealan za sve koji paze na svoje zdravlje i prehranu.


Sastojci

1 kg dunja
2 čajne žličice cejlonskog cimeta
50 g brezinog šećera
150 g meda
100 ml organskog kokosovog ulja
4 jušne žlice pšeničnih klica
150 ml vode
80 g grožđica
6 jušnih žlica zobenih pahuljica

Priprema 

Dunje operite, oljuštite i očistite. Naribajte ih i stavite u veću posudu.

Pomiješajte cimet, šećer, med, kokosovo ulje i vodu. Ovom mješavinom prelijte naribane dunje te dobro promiješajte. 

Dodajte pšenične klice i grožđice i još jednom dobro promiješajte sve sastojke. Ostavite neka odstoji najmanje pola sata.

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Podmažite tepsiju kokosovim uljem.

Pola gotove mješavine ravnomjerno rasporedite po tepsiji, posipajte slojem zobenih pahuljica i prekrijte ostatkom mješavine. 

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite, pokriveno, oko 40 minuta. Otkrijte tepsiju i nastavite peći još oko 10 minuta. 

Izvadite iz pećnice i ohladite.

Servirajte uz grčki jogurt i uživajte u okusima dunje! 

izvor-alternativazavas

Nema komentara:

Objavi komentar