Brza i zdrava hrana recepti

petak, 19. siječnja 2018.

Dva recepta sa svježim sirom iz moje kuhinje


   


Mnogi nutricionisti smatraju svježi sir idealnom namirnicom kako za djecu tako i za odrasle.


Svježi sir je dobar izvor riboflavina, vitamina B12, fosfora i kalcija.


Sadrži malo masnoće i ugljikohidrata i puno proteina, zbog čega je idealna namirnica za osobe koje žele smršaviti i sportaše.


Svježi sir je zasitan ali i lako probavljiv, zato ga možete jesti čak i kasno navečer.

Iako odrasli sve više dodaju svježi sir u svoju prehranu, djeca ga izbjegavaju.

Vjerojatno im se ne sviđa čudnovati izgled i miris ove namirnice.

U Rusiji svaka mama dobro zna kako nahraniti svoje djecu svježim sirom.

Isprobajte ova dva jednostavna recepta i vaše dijete će bez problema jesti ovu zdravu namirnicu!



„Zapekanka“
(kolač od svježeg sira sa grizom i grožđicama)

zapekanka


Sastojci:

- svježi sir – 500 g (najbolje je koristiti domaći svježi sir)
- griz – 2 jušne žlice
- smeđi šećer – 3 jušne žlice
- grožđice – 100 g
- sol (opcionalno) – ½ čajne žličice
- rastopljeni maslac – 2 jušne žlice, plus 1 žličica za premazivanje forme za pečenje
- vanilija šećer – 1 vrećica

Priprema:

Sve sastojke dobro promiješajte žlicom. Tijesto žlicom premjestite u rebrastu okruglu formu za pečenje (koju ste prethodno premazali sa maslacem i posipali krušnim mrvicama). Izravnajte površinu zapekanke sa žlicom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi ~180°C  25-30 minuta, ili dok zapekanka ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Izvadite ju iz pećnice i pustite da se malo ohladi (5-10 minuta). Nakon toga samo prevrnite formu. Kolač bi trebao lagano ispasti iz forme na stol.

Narežite, poslužite toplu, sa žličicom kiselog vrhnja ili javorovog sirupa.



„Sirniki“
(slatki popečci od sira)

sirniki


Sastojci:

- svježi sir – 500 g (najbolje je koristiti domaći svježi sir)
- brašno – 1 čaša (250 g)
- smeđi šećer – 5-6 jušnih žlica
- sol (opcionalno) – ½ čajne žličice

Priprema:

Sve sastojke dobro promiješajte. Jušnom žlicom grabite tijesto i stavite ga na stol posipani s malo brašna.

Oblikujte popečke dijametrom 8-10 cm, debljine 8-10 mm. Ako se tijesto lijepi, pospite ruke s brašnom.

U tavi zagrijte ulje, maslac ili ghee. Pecite sirnike na laganoj vatri sa obe dvije strane do zlatno-smeđe boje.

Poslužite ih tople, sa žličicom domaćeg kiselog vrhnja ili javorovog sirupa. Dobar tek!