Brza i zdrava hrana,recepti

petak, 20. listopada 2017.

Brusnica je superbobica bez premca

Brusnice su fantastične male bobice koje zaista zaslužuju naziv "supervoće". Iznimno su bogate antioksidansima i to posebno skupinom bioflavonoida antocijanida i proantocijanida.


Klasična i divlja lingonberry brusnica sadrže vitamine C, A i K te minerale kalcij, magnezij, željezo fosfor i cink. Brusnica se prije svega cijeni i preporučuje zbog snažnih protuupalnih i antioksidativnih svojstava. Kako točno djeluje, pročitaj u nastavku.
5 načina na koje brusnica može zaštiti zdravlje
1. Prevencija urinarnih infekcija

Snažni antioksidansi iz brusnice sprečavaju prianjanje bakterija uz stijenke mokraćnih puteva nakon čega se, prilikom mokrenja, patogeni izbacuju iz organizma. Zbog toga je brusnica najbolji izbor kod prevencije upale mjehura i ostalih urinarnih tegoba. U ovu je svrhu najbolje koristiti čisti ili razrijeđeni matični sok od brusnice bez dodatka šećera. Naime, na tržištu su uglavnom dostupni proizvodi od brusnice zaslađeni glukoznim sirupom ili šećerom, a ako koristiš brusnicu za prevenciju ili kao pomoć kod tretiranja upale, nikako ne bi trebalo konzumirati šećer. On samo pogoršava stvari i "razbuktava" upalu.
2. Podrška zdravlju krvožilnog sustava

Čisti sok brusnice može biti značajna podrška zdravlju srca i krvožilnog sustava jer flavonoidi, snažni antioksidansi koje sadrži, smanjuju opasnost od razvoja ateroskleroze i djeluju kao svojevrsni anti-aging saveznik kod održavanja dobrog stanja i funkcionalnosti krvnih stijenki.
3. Prirodna pomoć kod mršavljenja

Trpke i osvježavajuće brusnice obiluju vitaminima i mineralima te snažnim antioksidansima i vlaknima koji mogu biti korisna pomoć kod redukcijskih dijeta jer omogućavaju normalan metabolizam uz detoks učinak i blagotvorno djelovanje na jetru. Posebno su korisne svježe (smrznute), ali i sušene, uz jutarnju žitnu kašu ili probiotički jogurt.
4. Zaštita stijenki želuca

Flavonoli, antocijani i proantocijanidi mogu smanjiti rizik od razmnožavanja bakterije H. pylori koja može uzrokovati ozbiljnu upalu stijenki želuca kao i čir želuca. Redovito pij matični sok brusnice za sprečavanje želučanih upala. Pripazi da sok ima eko certifikat i da ne sadrži šećer ili umjetna sladila i arome.
5. Zdrave desni i zubi

Antioksidansi koje brusnica sadrži onemogućavaju zadržavanje i razmnožavanje bakterija na zubima te mogu djelovati preventivno kod upale desni. Koristiš li ih u tu svrhu, najbolje su svježe (smrznute) ili u formi matičnog soka.
Sok ili bobice

U protuupalnim svojstvima brusnice možeš uživati na razne načine. Spomenuti, nezaslađeni matični sok je najčešći izbor koji možeš razrijediti, piti samostalno ili dodati drugim napitcima. Druga opcija su sušene ili svježe brusnice. Kada biraš sušene, neka budu organske kvalitete da izbjegneš razne pojačivače okusa, pesticide, ali i dodani bijeli šećer. Probaj ove zaslađene jabučnim sokom. I konačno, kušaj svježe ili smrznute brusnice koje ti preporučujemo kao super moćne bo(m)bice bogate vitaminima i antioksidansima. Evo kako ih možeš koristiti:
3 ideje za korištenje svježih ili smrznutih brusnica
1. Ubaci u smoothie

Šaka smrznutih brusnica bit će izvrstan dodatak u jutarnji smoothie. Uživaj u kiselkasto-trpkom osvježenju koji će potaknuti tvoj metabolizam i razbuditi te.
2. Dodaj u jogurt ili žitnu kašu

Skuhaj kašu od rižinih ili zobenih pahuljica na omiljenom biljnom mlijeku. Dodaj žlicu brusnica i žlicu meda. Jedi dok je toplo. Tvoja kaša bit će bogata vlaknima, vitaminima i karakterističnog okusa. Ako želiš neutralizirati kiselkasti okus, opet će te spasiti banana.
3. Pomiješaj u voćne infuzije

Ako trebaš osvježavajuće piće poput brezine, kokosove ili obične filtrirane vode, s tvojim omiljenim voćem ili svježim začinskim biljem (npr. menta ili melisa), dodatak bobica brusnice izgledat će lijepo i obogatit će tvoju vodu antioksidansima. Ovo je posebno korisno ako pripremaš napitak za trening pa ćeš imati odličnu "antioks" hidrataciju.
-biobio.hr


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar