Brza i zdrava hrana,recepti

srijeda, 13. rujna 2017.

Ocat



Ocat
Pranje octom i vodom čisti kožu, otvara pore, jača i osnažuje oslabljeni organizam i, osim toga, čuva
nas od zaraznih i drugih raznih bolesti koje nas rado posjećuju zbog nagle promjene vremena, a
bolesnike štiti da zbog dugog ležanja ne navuku posljedice. Oblozi s pola vode i pola octa izvrsno su
sredstvo za odvajanje loših sokova iz tijela pa se rabe kod šarlaha, ospica i drugih kožnih bolesti.
Mijenjaju se svako 3/4-1.5 sat. Kod bolesti živaca jačaju živce i blaže bolove. Kod navale krvi u glavu
stavljaju se topli oblozi s octenom vodom na tabane i listove, a na čelo, potiljak i vrat stavljaju se
hladni oblozi i mijenjaju svakih 10 minuta. Kod grčeva rabe se većinom topli oblozi s octenom vodom.
Kod nepravilnog kolanja krvi uzima se vruća banja u velikoj kadi, a nakon banje opere se tijelo
hladnim octom i vodom. Kod nesvjestice trljaju se sljepoočnice, čelo i zaušnice samim octom i stavlja
se pod nos ocat. Kod udara kapi i uzetosti udova trljaju se oduzeta mjesta 3-4 puta dnevno po 1-2
min. jabukovim octom, pomiješanim s uljem od matičnjaka, kojemu je pridodano malo kamforovog
alkohola. Kada se kod podagre i gihta bolna mjesta oblažu lišćem i korijenom od ljubičice u octu
kuhanim, nedostižno je sredstvo za olakšanje boli. Povraćanje krvi obustavlja kada se bolesniku daje
svako 1/4 -1/2 sata po 1 mala žlica čaja od pola octa, najbolje je trpkovine, i pola vode, u kojoj je
kuhana metvica (Metvica koja pokraj vode raste, Mentha aquatica, 20 g na 1/4 litre). Kod otrovanja
rabi se ocat s crnom kavom. Dalak (oteklina ispod rebra) izliječi se oblaganjem ječmenog brašna
zakuhanog u tijesto s jakim octom. Kada se po vrelom željezu, cigli ili crijepu prelije octa (osobito je
dobro ocat od ružice) raskužuje se i čisti zrak u sobi. Naš narod vrlo cijeni kao lijek ocat od ružice,
osobito kod glavobolje i nesvjestice. Upotrebljava se za oblog na vratu, čelu i povrh glave, prema
tome kakve je vrste glavobolja. Ružin ocat pravi se ovako: napuni se staklo s malo u hladu
provenutom ružicom (crvene ruže ili nakalemljene svibanjske ružice). Zatim se prelije jakim vinskim,
jabukovim ili octom od trpkovine. Dobro se začepi i ostavi na suncu ili toplome mjestu 6-8 tjedana. Ako
je potrebno, može se i prije rabiti.
Dobar, zdrav i jeftin ocat, koji je za lijek osobito prikladan možemo i sami napraviti ovako: uzme se staklo poširokog grla od 5-6 litara i napuni se do 3/4 u hladu provenutim, mladim i sočnim koprivama te se pridoda 4-5 komada drvenog ugljena. Zatim se prelije s 2 litre vina i nadolije toliko prokuhane
vode da u staklu ostane prazan prostor za 3-4 prsta, poveže se papirom i ostavi 3-4 tjedna na suncu
ili toplome mjestu. Nakon toga uzme se korica kruha (15 dag), preprži i onako topla ostavi 8 dana u
vinski ocat, nakon 8 dana izvadi se iz octa i ostavi opet 8-12 dana u octu koje smo s koprivom i vinom
sami napravili. Zatim se ocijedi ocat u čiste staklene posude i dobro začepi. Ovaj je ocat još bolji ako
se ima ljusaka od jabuka ili kada se stavi po šaku-dvije boba od trpkovine. Slabokrvni ljudi i oni koji

naginju na tuberkulozu neka ne jedu jela pripravljena s octom.

Nema komentara:

Objavi komentar