Brza i zdrava hrana,recepti

utorak, 12. rujna 2017.

Med kao lijek




Liječenje medom: u poglavlju “med u receptima pučke medicine” navedeno je liječenje pomoću “kure meda” za pojedine slučajeve bolesti. Ove su kure pomogle u mnogim slučajevima, gdje je svako drugo sredstvo zakazalo.

Ovih se kura medom treba najtočnije pridržavati:

Tri puta dnevno kroz 10 tjedana pije se u gutljajima pola šalice biljnog čaja ( pola čajne žlice mješavine jednakih dijelova kamilice i stolisnika). Svaki puta 1 sat prije doručka, 1 sat prije ručka, 1 sat poslije večere čaju se dodaju slijedeće količine meda:

1. tjedan tri puta dnevno po pola čajne žlice meda

2. tjedan tri puta dnevno po 1 čajnu žlicu meda

3. tjedan tri puta dnevno po 1,5 čajnu žlicu meda

4. do 7. tjedan tri puta dnevno po 2 čajne žlice meda

8. tjedan tri puta dnevno kao u 3. tjednu

9. tjedan tri puta dnevno kao u 2. tjednu

10. tjedan tri puta dnevno kao u 1. tjednu.


Dodavanje meda vrši se istom onda kada se biljni čaj toliko ohladi da se može piti. Najbolje je da se čitava dnevna količina čaja pripremi već ujutro, doda med, da se popije količina određena za jutro, a ostala dva obroka spreme u termos-bocu. Kura se prema potrebi može ponoviti nakon stanke od 2 do 3 tjedna dok ne nastupi znatno i trajno poboljšanje općeg zdravstvenog stanja. To ovisi o stupnju bolesti i tjelesnoj konstituciji. Za vrijeme kure treba izbjegavati svako uzimanje alkohola i ruskog čaja, isto tako i sva pića koja sadrže ugljičnu kiselinu: pivo, soda-vodu, voćne i osvježavajuće napitke sa sodom, mlado vino ili mladi mošt. Pušenje treba za vrijeme ove kure potpuno obustaviti. Treba držati i stanovitu dijetu: uzimati samo lako probavljivu hranu, malo mesa, ali ni svinjsko meso ni svinjsku mast, mnogo svježeg povrća, mnogo kiselog zelja, po mogućnosti sirovog, jela od sira, upotrebljavati samo blagi vinski ocat, a ne octenu esenciju, ne uzimati jake začine, soliti malo, po mogućnosti morskom solju.



Upala grla, gnojna upala grla: sjeme aniša zdrobljeno u prah (br. 104) kratko se prokuha, ostavi 5 minuta da odstoji, procijedi i dok je još mlačno, doda meda. Ovim se marljivo grglja. Laneno sjeme, zdrobljeno u prah, (br. 84) dobro se izmiješa s medom i stavi kao oblog oko vrata. Zelene orahove ljuske ostave se preko noći u mlačnoj vodi, nakon toga se sok istiješti, pomiješa s vodom u kojoj su stajale orahove ljuske i, konačno, doda odgovarajuća količina meda. Pije se mlačno u gutljajima.

Kod svih recepata uvijek dodatno primijeniti kuru s medom!

Nema komentara:

Objavi komentar