Brza i zdrava hrana recepti

srijeda, 13. rujna 2017.

Kupus (zelje)




Kupus (zelje) 
Kupus slatki i kiseli, prijesan i kuhan, ne samo da je vrlo zdrava hrana već se rabi i kao lijek protiv mnogih bolesti. Svježe istucano lišće kupusa hladi kada se njime oblažu upaljene otekline, otečene noge, čirevi i razne druge upale. Kiseli kupus rastapa i odvaja loše sokove iz tijela te čisti i jača krv. Slabokrvni ljudi neka češće jedu prijesan kiseli kupus s crvenim lukom, kimom (kuminom), uljem i kruhom od prekrupe. Ovim jelom neka se služe i ljudi rastrojenih živaca te oni koji boluju od želuca, kroničnog zatvora, od bolesti grudnog koša, skorbuta, reume, gihta i uloga. Kod ovih bolesti treba jesti natašte dulje vremena i probava će se urediti. Za čišćenje i za zastarjeli kašalj pije se rasol svako 1/2 sata po 1 žlica, a ako je odviše slan, treba ga dobro vodom razrijediti. Protiv kašlja treba ga piti 4- 6 tjedan. Kod nagluhosti zbog zapaljenja u ušima ili skrutnute usne masti, uštrcava se rasol u uho i time se postizavaju gotovo nevjerojatni uspjesi. Na upale zbog uboda pčele, ose ili kojeg drugog kukca, i kod rana i čireva stavljaju se oblozi od kiselog kupusa; čim se ugrije, svakih 1/2-3/4 sata, treba ih promijeniti. Ako oblozi jako grizu, razblažuje se vodom. Pijenjem 1-2 čaše rasola razbija se mamurluk. Protiv čireva u želucu i crijevima pije se svakih 1/2-1 sat po žlica dobro razrijeđenog rasola. Kada se kupus kiseli, neka se stavlja između kupusa red lišća vinove loze, grožđa, na kriške narezane dunje, jabuke, kukuruza, boba smrekovih, kumina i komorača, a soliti ga se ne smije odviše. Ovako kiseli kupus odgovara i za jelo i za lijek, kojim se i vrlo napredni narodi kao Englezi i Rusi mnogo služe. Kupus se ne smije kuhati u bakrenim posudama.