Brza i zdrava hrana,recepti

subota, 16. rujna 2017.

Stolisnik lijek za boljenja organa za disanje: kašlja, bronhalnog katara, bronhitisa, gripoznih pojava

Stolisnik lijek za boljenja organa za disanje: kašlja, bronhalnog katara, bronhitisa, gripoznih pojava





Kod oboljenja organa za disanje: kašlja, bronhalnog katara, bronhitisa, gripoznih pojava, odlično djeluje topli čaj stolisnika s dodatkom meda i slijedećom čajnom mješavinom:

100 g biljke stolisnika 
50 g biljke plućnjaka (br. 118) 
50 g listova trpuca (br. 108) 
25 g korijena bijelog sljeza (br. 12) 
25 g kadulje (br. 132).

Uzima se 1 čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka, a piju se tople 3 do 4 šalice dnevno u gutljajima. U svaku šalicu čaja pomiješa se 1 puna čajna žlica meda ali ne u vrući, nego u topli čaj.

Iz priča i povijesti stolisnika: stolisnik kao ljekovitu biljku može se slijediti daleko u prošlost. Već je u grčkim mitološkim pričama starog vijeka spomenuto, da je Ahilej, taj marljivi učenik vještog liječnika Hirona, otkrio ljekovitost ove biljke kada je liječio rane kralja Telefosa, pa otuda i grčko ime stolisnika "achilleios". U starom vijeku ovu su biljku zvali i željezna trava te je i Dioskurid opisao ljekovitost jedne vrste stolisnika u zaustavljanju krvarenja i liječenju rana. Na rimskim sarkofazima često je naslikan stolisnik kao simbol sna, a u Francuskoj su djeci stavljali na oči list stolisnika kako bi zaspala i sanjala lijepe sne.

U zapisima 6. stoljeća stolisnik se zvao "Supercilium Veneris", tj. venerine obrve, te je kao ljekovita biljka i biljka za čarolije uživao visoki ugled kod starih Germana i Slavena. Stolisnik spominje monahinja Hildegarda, Hieronymus Bock, Mattioli i drugi. Slavni narodni liječnici Hufeland i Hahnemann proširili su saznanja o ljekovitosti stolisnika.

Nema komentara:

Objavi komentar